Sammanfattning 2023

 

Under detta året har vi inte gjort så stora projekt direkt. Mycket för att jag varit gravid och därför dels inte orkade och dels inte borde göra allt för mycket. Att underhålla våra djur och mina odlingar tog nog så mycket kraft. Men lite har vi allt hittat på. 

Familj
Det absolut största som hänt i år är förstås att vårt tredje barn föddes. Den 1e December är hon född, vår lilla Alva. Jag mådde väldigt bra generellt denna graviditeten, endast problem med trötthet. Förlossningen gick som en dans, jag fick min revanch på tidigare gånger. Både jag och Alva mår toppen och hon är en väldigt nöjd tjej, sålänge hon får väldigt mycket närhet. Så sjalen och selen är mina bästa vänner just nu. Det är inte många minuter på dygnet hon inte är på eller intill mig. Men så fantastiskt underbart och vi myser massor, hela familjen. 

Djur
Vi hade 4 kullar med kaniner, tyvärr väldigt mycket bortfall bland ungarna i år.
Kläckte hönsägg 3 gånger i äggkläckningsmaskinen, sålde de flesta renrasiga Silverudds Blå kycklingarna och behöll resten. Tyvärr kom räven i Juni och halverade den stora flocken med höns. Vi köpte in fler hönor från annat håll som började värpa sen höst. Så denna sommar har vi haft brist på ägg, baksidan med att vi valt att låta hönsen gå ute på stora ytor. Då är även riskerna större. 

Vi valde att inte skaffa några nya ankor under året för att inte behöva hantera vatten för dem under första vintern med nyfödd bebis. Vilket jag nu i skrivande stund är mycket glad över. Det är bökigt nog att gå ut med Alva i bärsjal eller släpa runt på vagnen i snön och kylan.  

Trädgård 
I år skapade vi en ny uteplats på kortgaveln till pannrummet. Där är solvägg i söderläge, tidig morgonsol och riktigt varm, Perfekt för en kaffe på soliga vårdagar eller sommarfrukost. Kvar att göra är ett bord ska snickras och en stor odlingslåda intill skärmväggen där jag tänkt plantera vindruvor som ska få klättra upp på husväggen och skärmväggen. I rabatten runt växer amerikanska blåbär och jordgubbar. Så småningom kommer blåbärsbuskarna bilda en häck som vi kommer klippa för att inte bli för bred eller hög, så ökar vi mikroklimatet ännu mer och kan njuta där i värmen innan andra uteplatser är lika varma. 

Odlingarna
Jag jobbade på som vanligt i odlingarna, eller jag försökte i alla fall. Jag orkade inte riktigt hålla tempot alltid så vissa områden fick helt enkelt stå stilla i år. Vi hade självplock av snittblommor som vanligt, buketter och grönsaker i boden samt sålde lite buketter på en marknad. Jag fick inte till Reko-ring detta året, antingen krockade det med mitt jobbschema eller så hade jag inte varor nog för att det skulle vara lönt just den utlämningen. 

Övrigt
Byggde ett flyttbart litet hönshus stort nog för vår renrasiga flock med Silverudds Blå höns. Det mesta virket var återbruk och jag byggde den näst intill ensam, alltså tog det sin tid. I den har Silver och hans hönor bott under sommaren med ett flyttbart nät runt som hägn. På så här vis kan vi flytta hönsen att beta där vi vill på ett enkelt sätt. 

Byggde en ny betesbur för kanin också, som ungar inte kan rymma från. Dit flyttade Timja och hennes ungar så snart dem skuttade in och ut ur boet på egen hand. 

 

Lämna ett svar