2020 i summering

Alltså, året har varit allt annat än normalt. Det säger jag inget om. Livet har vänts upp och ner för så många människor, många har kämpat med både hälsa och ekonomi. Men för oss som ändå helst bara håller oss hemma på fritiden och har haft turen att ha jobb inom branscher som rullar vidare trots Covid så har inte så jättemycket ändrats alls. Jag förstår att det är en lyx att slippa vända upp och ner på livet, att slippa vara riskgrupp eller fast inne i stan där man inte kan gå ut utan att hamna i trängsel. Vi har kunnat fortsätta sköta om våra djur, odlingar, renoveringar och umgås hemma med familjen som vanligt.

När vi tittar i backspegeln ser vi att det hänt en del här detta året också. Vi har många många idéer och drömmar, vissa kommer ske närmaste åren är tanken och andra kanske aldrig. Men vi har mycket igång är i alla fall ett som är säkert.

Köksträdgård
Under hela den milda vintern kunde jag fortsätta gräva odlingsbäddar i min köksträdgård på framsidan av huset. I Januari hade jag grävt färdigt och kunde börja med själva odlingen.
En het sommardag under semestern åkte vi och kollade efter fler hallonbuskar men istället sprang vi på amerikanska blåbär. Så vi råkade få med oss 6 stycken hem. Men platsen dem skulle växa på var ockuperad av vårt lager av virke för byggen och renoveringar, så vi fick börja med att ska ny plats och flytta hela brädhögen. Sedan fick jag spenderade x antal timmar under ett parasoll i högsommarvärme med att gräva stora och djupa hål till varje buske. Precis intill står en stubbe så jag fick växla grävandet med att såga och hugga med yxa för att få väck alla enorma rötter. Så nu hoppas jag verkligen på många goda bär till sommaren!
Hallonlandet har vi börjat med bredvid tunnelväxthuset, två av fyra bäddar är grävda, ska bara fyllas på med fler buskar. Sen får vi se hur snart jag hinner fortsätta gräva resterande två bäddar där vi ska ha hösthallon.

Damm
I Februari fick vi hit en grävmaskinist som grävde en damm åt oss där det tidigare bara varit en dumpningsplats för sten, ris och skräp. En riktigt ful yta mitt framför trädgården. Vi valde att maxa ytan för damm och bara spara tillräckligt runt om för att kunna sköta marken. Dammen sinade när grundvattnet sjönk men vi har ännu inga planer på att lägga dammduk eller lera i botten. Vi tänker avvakta och se ett år framåt hur den beter sig. Under sommaren fick vi dessutom grävt ner rör från stuprören på förrådet som leder ut i dammen som kommer fylla på dammen varje gång det regnar. Vi får se om dammen kommer kunna sköta sig själv eller ej. Planen är att ankorna ska bo här, dem testbadade i den några gånger i somras och det var mycket uppskattat.

Bostadshuset
Vi har färdigställt med smyg och foder efter ett fönsterbyte samt fräschat upp och satt tapet med pappas hjälp i vårt sovrum. Det blev så bra! Äntligen hade vi ett riktigt och fint sovrum att gå till på kvällen. Inget mer sova provisoriskt ute på hallen på golvet.
Vi färdigställde målningsarbetet på fasaden med de fönster och uterummet vi inte hann med under 2019.

Kaninhägn
När jag fyllde år önskade jag hjälp med att bygga kaninhägn. Båda mina syskon nappade så vi gjorde en dag av det under våren, med bygg och fix under dagen och middag och sällskapsspel på eftermiddagen. Med respektive var vi 6 vuxna som fixade. Och det var en del att fixa. Hägnet är byggt av vanliga stängselstolp, hönsnät mot marken och putsnät mellan stolpen. Sedan är hönsnätet uppvikt och inflätat i putsnätet för att göra det rymningssäkert. Hela hägnet är ca 65 kvm stort, med många gömställen, en tunnel, flera hus och en stor höhäck i framkant för att enklare fylla på. Här bor Ebba och alla unghonor efter att dem lämnat sin mamma. I år fick våra honor bara en kull var som klarade sig så Ebba har gått med 2 egna döttrar och 2 av andras. Ebba är väldigt snäll hona, perfekt att ha som vuxen i ett hägn. Till en början ställde vi in temporära hus medan vi byggde nya pallkragehus till dem.

Grisar
I Juni flyttade två gyltor hem till oss. Riktigt roliga djur! Vi är redan taggade på att skaffa nya under detta året. Dem hade sån personlighet och var väldigt roande att titta på och umgås med, om än lite väl buffliga. Vi hade bestämt redan från början att dem skulle gå till slakt till hösten och så blev det också. Vi skötte avlivning, och allt därefter helt själva vilket var häftigt, roligt och lärorikt med oj så mycket jobb! Grisarna vägde 116/70 respektive 106/65 levande/slaktvikt. Vi styckade, malde och paketerade alltså ca 135 kg kött på två personer. Nu förstår vi varför så många säger att två grisar är mycket mat för en familj.

Ankor
I Juli åkte vi och hämtade våra första ankor. Vi valde att skaffa Blekingeankor i genbank då dem var den enda lantras av anka som var starkt hotad i rödlistan. Vi vill vara med och rädda rasen från utrotning. Dem är vackert viltfärgade, väger mellan 2-3,5 kg och är väldigt roliga djur att titta på. Deras lycka när det får nytt badvatten som exempel smittar av sig direkt. Vår tanke med dem är att det ska kläckas ällingar om våren, i maskin eller ännu hellre under en anka, som ska växa upp och antingen flytta till nya genbanker eller bli mat till oss. Alla ankorna ska dessutom agera snigelpatrull och hjälpa mig hålla dessa avskum borta från våra marker och odlingar. Dem två första vi fick hem älskade att äta sniglar så vi ska nog få bra hjälp av dem.

Men dem behövde ju någonstans att bo medan vi planerar och bygger åt dem vid dammen. Så Johan fick en idé att vi skulle utnyttja den tomma hundgården som ändå bara står. Där fanns redan ett hus, säkra nätväggar och tak. Allt vi behövde va badvatten. Så vi grävde ett hål i mitten på ca 1 kbm med en sluttande sida och täckte med dubbla lager byggplast som vi hade liggande, den behövde ju bara hålla tills dem ska flytta till dammen. Där får alla ankor plats att både simma och dyka. Runt om ligger betongplattor så ytan är lätt att hålla ren. När dammen ska rengöras använder vi en dränkbar pump och skyfflar upp slammet i botten med plasthinkar. Inte optimalt men det funkar, väldigt skitigt arbete dock.

Försäljningsbod
2020 var mitt första år med att odla för att säja. Så självklart behövde jag någonstans att ställa ut det jag hade till salu. Så då byggde vi, mestadels jag, en liten bod. Den är bygd på ett gammalt bord vi hade ståendes och är byggt av spillvirke, med undantag för beslagen och gångjärnen. Virke, färg och tegel hade vi liggande sedan alla andra byggen. I boden har vi sålt ägg, blommor & grönsaker under säsongen. Vissa ideér jag haft med skyltar och logistik har varit smarta, andra inte lika mycket. Så nu vet jag lite mer vad jag behöver till nästa säsong och vad som måste bytas ut.

Odlingsåkern
Samtidigt som grävmaskinen var här i våras och grävde dammen så hjälpte han även till att flytta på sten och jämna till marken med fyllet från dammen på den yta jag nu kallar för åkern. Ytan är cirka 600 kvm och det är där grisarna gått och bökat hela sommaren. Tyvärr åt inte grisarna kvickrot, alternativt så fanns det långt mycket mer än dem ville äta. I vilket fall så har jag fått gå efter grisarna bökat en sektion och rensa för hand för att få bort all kvickrot. Dessutom fanns det mängder med småsten överallt och även lite stenblock som gick att köra bort med vår egna traktor. Detta har jag kämpat med ända sen Juli tills snön kom nu i Januari. Jag har redan planen färdig för vad som ska odlas denna säsong på denna ytan så nu hoppas jag verkligen jag inte tagit mig vatten över huvudet att hinna klart med markberedningen innan alla frön och plantor ska ut i bäddarna.

Byggt och målat

 • Johan målade klart vårt vedförråd, plus att vi fick bygga en till mindre och provisorisk bakom hundgården.
 • Vi har delvis bytt fasad på förrådet.
 • Byggt ett cykelskjul bakom pannrummet.
 • Det ruttna taket på utedasset blev renoverat och vi återanvände gammalt tegel som låg runt knuten.
 • Vi färdigställde inne i hönshusets förrum med hyllor för foder och tillbehör samt en kycklingbur för maskinkläckta kycklingar.
 • Byggt en dörr till hönsgården.
 • Vi byggde en sarg till mittbädden i tunnelväxthuset så den gick att odla i.
 • Byggt ny dörr till förrådet.
 • Renoverat pannrumsfönstret med nya handskurna glas.

Övrigt

 • Grävt in slangändarna som låg i ett dike utanför pannrummet och täppt igen hålet.
 • Ena stenmuren var delvis rasad så den pusslade vi ihop igen.
 • Vi anlitade en aborist för att fälla två gigantiska granar mellan oss och grannarna. Efterarbetet att städa skötte vi själva, med hjälp av min farbror som hämtade riset.

Utöver alla projekt så har vi levt på som vanligt med barn, självhushållning och vardag. Mycket har hänt i år och vi har minst lika mycket på att-göra-listan till kommande år.

Kram Sandra

Lämna ett svar