Kaninslakt och fina skinn

Vår allra första kull med Stora Silver har vuxit upp och blivit 8 månader. Så nu har vi äntligen inväntat åldern för att kunna slakta dem. Vi väljer att vänta såhär länge enbart för att jag vill ta till vara på skinnen, det är den enda anledningen att vi inte tar dem redan vid 16-20 veckor som de flesta med köttraser  gör.

Skinnen blir nämligen mycket tjockare och starkare efter fällning nr 2, som på SS verkar vara runt 8 månader enligt erfarna inom rasen. Första fällningen ska vara klar runt vecka 16-20. Närmare 20 om man frågar samma personer inom SS.

Nästa år kommer vi ta fler kullar, 2 på varje hona. Och då kommer vi ha mer begränsad plats för alla ungar så min tanke är att vi slaktar alla SS hanar vid 5 månader och låter honorna gå till 8 månader. Hanarna är nämligen oftare aggressiva och bråkiga och bör gå  en och en, medan honorna är lättare att hålla i grupp. Och jag föredrar att hålla dem i grupp så då är det ganska uppenbart vad som är mest passande för oss.

Vi tog slaktvikterna på samtliga 3 SS för att kunna jämföra. Resultatet visade ganska tydligt hur dem hade haft det.

Hona 2.2 kg – Hon gick hela livet med sin mor som troligen påverkade henna att äta ordentligt med hö. Deras hö,häck tog alltid slut snabbare än hanarnas gjorde, även när alla ungar var fullstora.

Viltgrå hane 2.1 kg – Dominant i sin bur men åt inte lika mycket hö som sin syster.

Svart hane 1.9 kg – Undergiven i sin bur, därav mindre mat och sämre tillväxt.

Innan någon tror att den svarta hanen levde i misär. Vi såg aldrig någonsin några tecken på att bröderna bråkade, dem gick ändå i en ca 4,5 kvm stor bur inne i trädgården nära oss och vi har aldrig sett något. vi gissar bara att den svarta hanen var undergiven eftersom han vägde 200g mindre och när han plötsligt blev slö, han ville inte ens äta morot en dag, den kvällen slaktade jag honom för att han inte skulle lida. Allt såg fint ut och vi vet inte riktigt orsaken till att han plötsligt betedde sig konstigt. Nästa år kommer vi slakta SS hanarna redan vid 5 månader, då är risken mindre att dem hinner börjar bråka. Får jag dessutom i ordning mina hägn och betesburar som jag vill så kommer alla få mer utrymme att röra sig på.

Kram Sandra

Lämna ett svar