Att eftermogna grönsaker

Många av våra grönsaker vi odlar här i kalla norden hinner kanske inte alltid att mogna innan det blir för kallt för dem. Många av favoriterna går tak och lov att skörda och bära in i rumstemperatur för att eftermogna. Se bara till att inte låta dem få frostskador innan skörd, för då ruttnar dem mest troligen. Lägg grönsakerna på brickor, häng upp i snören eller kanske gömma i en byrålåda. Det finns många sätt och dem funkar allihopa. Jag har sett flera charmiga ”tomatgardiner” i andras köksfönster, men jag själv fördrar nog det enklaste, att lägga dem på brickor på köksbänken. Då kan man enkelt lägga dit äpplen bland grönsakerna för att påskynda mognaden. Äpplen utsöndrar etylengas som påverkar frukter, grönsaker och växter runt om den.  Perfekt för eftermogna grönsaker, mindre bra intill blommor och krukväxter som snabbare blommar över.

Här är hela köksbänken full med paprikor, tomater och physalis. Alla brickor har några äpplen utspridda på sig. Jag tror nog att Johan gärna ser att jag tömmer av bänken snabbast möjligt.

Grönsaker som kan eftermogna efter skörd är bland annat tomat, paprika, chili, physalis, melon och pumpa. Alla dessa har jag själv tagit in för eftermognad med gott resultat. Det som krävs för att det ska fungera är att dem är hela utan skador och friska samt att dem hunnit bli fullstora. En tomat som inte vuxit till färdig storlek kommer inte att mogna, hur många äpplen man än lägger intill. Det är bra att kolla till sina grönsaker lite då och då så man snabbt kan ta bort om någon visade sig ha en skada och nu blir dålig. Får den lov att ligga kvar är risken stor att den smittar omkringliggande grönsaker.

Kram Sandra

Lämna ett svar