Ny förälskelse, Dahlior!

I år har jag fått många nya tankar kring min odling. Främst har jag blivit helt såld på att odla blommor i en helt annan skala än jag tidigare velat. Tidigare år har jag mest haft klassikerna som tagetes och ringblomma samt blåklint. Någon gång under denna säsong så fick jag upp ögonen för att odla blommor, massor av blommor! Både att skapa vackra perennrabatter och fler blommor bland grönsakerna. Jag vet inte riktigt när eller vad som triggade det, det skulle kunna vara när jag råkade snubbla över ”Blomsterupproret” på Facebook och fick en påminnelse hur älskade blommor faktiskt är av människor. Sen har min vän Elin och jag pratat mycket blommor i år då hon har storslagna ideér om en prunkande trädgård. Sånt smittar av sig. Många av de perenner jag har i mina hittills ganska små rabatter kommer från just Elin som jag fått när hon delat enorma plantor hos sig.

Jag vet inte riktigt när jag föll i förälskelse med dahlior, någon gång i vår tror jag, men nu är jag fast! Jag har köpt några olika knölar i år och fyra av dem har blommat fint i sommar. Jag har Arabian night, Fleurel, Pink Magic och Hercules som blommar, dessutom Spartacus & Bohemian Spartacus som inte velat blomma i år. Jag tror i alla fall att det är dem, risken finns att jag blandat ihop krukorna med några rosa sorter jag trodde dött.

Fleurel

 

Hur ska jag klara av att inte ruinera mig vid inköp av nya knölar till våren?! Dem är så fantastiska dessa blommor. Blommar så vackert ända fram till frosten kommer. Och dem gör sig fantastiskt bra i buketter. Buketter, dem har jag bara precis börjat ta in från trädgården. Jag har mycket kvar att lära i att göra snygga buketter och att odla rätt växter som kompletterar dem fint, men det är så roligt så det kommer jag nog snart lära mig.

Pink Magic

 

Nu har frosten dessvärre kommit på riktigt så alla mina dahlior är nu uppgrävda och ligger inne på tork inför vinterförvaring. Jag grävde upp den, klippte av stjälken på ungefär 10-15 cm, skakade av jorden så gott det gick, obs försiktigt! klippte bort ruttna delar och märkte dem det sortnamn på en etikett som jag band fast runt stjälken. Nu återstår att hitta rätt lösning för mig på hur jag ska förvara dem i vinter. Vad jag har förstått finns det många olika val. Jag har tyvärr ingen fungerande matkällare, annars är det perfekt. Så jag ska försöka lista ut bästa lösningen för mig. För självklart vill jag kunna vinterförvara dessa fantastiska blommor till nästa år, jag längtar redan!

Kram Sandra

 

Lämna ett svar