En kort tur i odlingen.

Idag började jag dagen med en liten tur i trädgården. Min tanke var först att bara fota pumporna som väller över överallt nu och lägga upp på instagram, men kom på att jag inte skrivit här så mycket så tänkte jag skriver en liten uppdatering.
Sen jag färdigställde pallkrageodlingen och fyllde upp alla odlingsytor med grönsaker och blommor så har det inte hänt så mycket i odlingen. Jag har pillat lite men inte alls mycket, det mesta har fått härja fritt. Jag gödselvattnar ungefär 1-2 gånger i veckan med antingen hönsgödsel eller nässelvatten, samt vattnar växthuset ungefär varannan dag. Har även vattnat frilandet när vi fått fulla regntunnor och tanken varit full så vi inte kunnat hälla över någonstans. Då har vi valt att vattna rejält i odlingen så att marken verkligen blir genomfuktig. Då kan också regntunnorna runt huset samla ännu mer vatten till om det blir en torrperiod igen. Just nu målar vi fasaden på huset så är ett väldans flyttande fram och tillbaka på tunnorna, när dem är tomma förstås, men det är det värt.

Pumpabädden väller över enormt! Undrar lite hur jag tänkte när jag planterade ut dem. Hade nog behövt den dubbla ytan. Tur det bara är gräsmatta åt tre håll. Övriga grönsaker växer också fint, hittills har vi skördat lite sommargrönsaker, potatis och bär, snart är det dags för bondbönor och zucchini. Jag ser mycket fram emot att skörda jordärtskocka för första gången, plantorna jag odlar i år fick jag av en vän tidigare i sommar. Dem gör sig riktigt snyggt intill redskapsboden, spännande växt det där.

Jordärtskocka

Sallaten fick för några veckor sedan en invasion av larver, lite osäker på sort men väldigt lika kålfjärilens larver, helt gröna. Upptäckte att något var fel först när bladen blev uppätna. Fick sitta och plocka bort alla larver för hand och gav till hönsen, mycket uppskattat. Tog inte bort en enda planta, oavsett hur patetiska dem såg ut, nu har dem repat sig fint och ger fin skörd.

Som en vägg mot kanten av odlingen står solrosor och majs bredvid varann. Dem ramar in allt fint, längtar till solrosorna slår ut. Majsen odlar jag i år ihop med sockerärtor och dekorpumpa. Dessa tre växtgrupper tillsammans kallas för Tre Systrar. Majsen blir hög och stadig, ger växtstöd åt valfri baljväxt. Baljväxten klättrar uppåt på majsen och gödslar samtidigt jorden genom att binda kväve i jorden. Pumpan täcker marken och hindrar ogräs att få fäste och samtidigt hjälper vattnet att stanna i jorden istället för att avdunsta varma dagar. Som vanligt har jag nog knölat in liite för mycket på samma yta. Det är en riktig djungel där inne, blir spännande att skörda sockerärtor mitt i detta. Majsen är en mjölmajs, Painted Mountain, som ska stå kvar så länge som möjligt på växtplatsen och torka. Pumporna låter jag ligga kvar fram till första frosten, som tar död på dem direkt, och då tar jag samtidigt in majsen.

Kram Sandra

Lämna ett svar