Skörda blommor

Älskade blommor! I år har min odling varit minst sagt impulsiv och i begränsad mängd, så blommorna har inte fått så mycket plats. Men de viktigaste är förstås med, ringblomma och blåklint. Jag väljer att odla äkta gammeldags blåklint och läkeringblomma, båda är den vilda formen av sin art. Alltså har ingen människa mixtrat med dem för att få fram något som människan vill, utan naturen själv har skött detta, och det känns som de bästa valet för mig när man ska använda dem i hudvård. Båda sorterna är köpta på Impecta.se

Igår tog jag en runda i trädgården och skördade av alla mina tre sorters blommor jag hade, ringblomma, blåklint och lavendel. Lavendeln har jag ”fuskat” och köpt plantor, mina sådder av lavendel tidigare har inte grott, nya försök ska göras i vinter. Inte alls avancerat att skörda, lavendeln klipper jag med så lång stjälk som busken tillåter och de andra två endast blomman. Lavendeln band jag i små buketter som nu hänger på tork i lilla badrummet, där väggarna passande nog är målade i ljus lavendel-lila. De andra två plockade jag enkelt av kronbladen och lade på små fat för att torka mörkt och luftigt. Mörkt är viktigt för att dem inte ska tappa färg och smak. Luftigt för att dem inte ska mögla utan faktiskt torka.

Kommer bli fler skördar under sommaren och nästa gång ska jag ta in lite kryddor också. Har två sorters timjan och rosmarin i alla fall som jag kan skörda av. Fler kryddor blir det nästa år.

Kram Sandra

 

Lämna ett svar