Årets första kaninungar är här!

  • Inläggskategori:Kanin
  • Kommentarer på inlägget:1 kommentar

Jag har inte riktigt hunnit med att blogga om varje kull som kommit så berättar om alla samtidigt istället. I år har vi tre honor och två hanar. Vi ville ha två renrasiga kullar, en med Gotlandskanin och en med Stora Silver. Men den tredje fick vi för oss att testa att se hur en blandraskull skulle bli. Så Nikka och Ebba har fått varsin kull renrasiga ungar och Mira fick en kull med Ragge, alltså blandraskullen.

Nikka var först ut, den 28 Februari födde hon 5 ungar, tyvärr hittade jag en unge död dagen efter. Vet inte orsaken men det är vanligt tyvärr. Av de resterande fyra så är det två svarta och två viltgrå. Dem växer så det knakar! Nikka är en väldigt duktig mamma, blir dock inte alls glad på mig när jag kikar in i boet. Men hon har aldrig försökt bitas, hon mest morrar på mig.

Mira var näst ut, den 9 Mars fick hon åtta viltgrå ungar, tyvärr förlorade även hon en unge. Dagen efter hade den åkt med ut ur boet efter matningen och frusit ihjäl. Kaninungar klamrar sig fast för glatta livet när dem matas, två gånger om dagen, när mamman hoppar ut finns risken att dem därför åker med ut. Och kaniner gör inte som exempelvis katter och hundar som bär tillbaka ungen om den kommer fel. Efter det bäddade jag extra tjockt med spån och halm framför öppningen som gör det till en mera uppförsbacke att gå ut från boet. Då är risken mindre att någon unge åker med ut. Plus att jag inför nästa omgång kullar ska göra bolådorna ännu högre med högre kant nertill.

Miras bebisar 4 dagar

 

Sist ut var Ebba. Hon tog mer tid på sig att börja brunsta. Så vi lät henne och Bobek bo ihop i nästan två veckor innan vi tog isär dem, efter nio dagar såg vi äntligen lyckad parning och lät dem gå ytterligare några dagar. Men den 12 Mars födde hon sju ungar, alla kvar än så länge. Kullen ser ut att vara lika spännande färgmässigt som tidigare. Dem har igen päls ännu men jag ser pigmenteringen i huden. Två mörka, två vita och tre brokiga. Gissar på att samtliga är någonstans i gråskalan eller blå. I tidigare kullar har Ebba fått totalt åtta olika färger på ungarna, jag älskar den variationen!

Ebbas ungar 2 dagar

 

Kram Sandra

 

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar