Vår stora kaninbur

Vi behövde fler burar, för, konstigt nog blev det fler avelskaniner haha. Vi behövde en bur som går att flytta så denna gången blev det inte utav pallkragar med tillhörande rasthage. Vi valde att bygga en klassisk 4-fackare som ofta används av uppfödare, köttproducenter och självhushållare. Jag vill alltid optimera vad jag kan, utnyttja material m.m. till max. Så måtten fick utgå efter taket som består av en formplywood. För att den skulle sticka ut 5 cm åt alla håll fick buren bli 110×240 cm utvändigt mått. De två våningarna går också att dela på, för att göra det enklare vid en flytt. Ovanvåningen står helt enkelt rakt på regelverket för nedervåningen. Plus att vi skruvat ihop dem i varann inifrån. Bara att skruva loss och lyfta av.

Stommarna är byggda av 45×45 reglar, golv och ytterväggarna är av vanlig plywood. Nätet i dörrarna är putsnät, för rovdjursskydd och förhindra rymmare. Färg vi målat med är klassisk rödfärg utvändigt samt stallfärg Teknos Ranch invändigt.

Höluckorna är det jag är mest nöjd med. Först byggde vi en stor trälåda som satt på utsidan där man lade ner hö genom en lucka upptill och höet låg mot ett putsnät som satt lodrätt mellan lådan och buren. Men det funkade inte alls så vi tog ner den igen. Istället satte vi in en träram av 45×45 reglar i varje bur där vi skruvade fast trådbackar, vanliga sådana från ex IKEA. Framsidan täcktes med plywood och en lucka upptill på varje hö-häck. På så sätt kan vi enkelt fylla på hö utan att öppna burarna. Öppningen är ca 15 cm hög och sitter högst upp så att höet trillar ner i ”korgen” utan att trilla ut.

Sen har vi även uttagbara mellanväggar. Just nu bor där fyra kaniner så alla mellanväggarna sitter i men vill vi så kan man öppna upp för en enda stor bur, så hade vi när slaktdjuren gick i grupp, dem hade alltid gått ihop sedan födsel så dem fick bo ihop ända fram till slakt.

Kram Sandra

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Monika

    Hur funkar plywood som isolering mot värme/kyla?

    1. Sandra

      Kaninerna behöver ingen direkt isolering, i alla fall inte i Västra Götaland där jag bor. Bor man längre norrut kan det kanske behövas isolering. Här räcker att dem vintertid har upphöjt från marken, dragfritt och gott om halm.

Lämna ett svar