Lite tankar om minimalism

Jag älskar att lyssna på poddar, söka information i bloggar, böcker och vara aktiv i alla möjliga grupper på Facebook. Jag vill kunna så mycket som möjligt om allt möjligt som kan vara bra att kunna inom självhushållning och miljövänligare liv. Så att jag snubblade över begreppet minimalism är inte så konstigt. Jag ska erkänna att jag först avfärdade det som något som inte passar mig, att det var för extremt. Jag har nu ändrat åsikt.

Vad är minimalism?
Har du inte hört begreppet innan så kan man enkelt säga att tanken är att man ska göra sig av med saker som är onödiga och överflödiga. En del gillar att sätta en siffra på det och att till exempel äga max 100 saker. En del vill enbart köpa och äga sådant som dem garanterat kommer att använda mer regelbundet. Eller så kanske man bara vill ha mindre plotter i hemmet och renare ytor. Man kan definiera minimalism på många olika sätt, inget är rätt eller fel, du avgör själv vad som passar dig.

För oss kommer vi till en början i alla fall att ha lite olika ingångspunkter till detta, jag och Johan prioriterar lite olika men påverkar varann att se den andra sidan av det mer och mer.

  • Ordning och redan i hemmet för att färre saker skräpar runt
  • Mindre konsumtion av prylar för miljöns skull
  • Färre saker att ta med oss i en framtida flytt
  • Mer plats för sådant som är viktigast för oss
  • Mer ro i själen och tid istället för prylar
  • Ekonomi, handla mindre – mer pengar kvar i plånboken

Vart börjar man då?
Vi har massor av prylar! Så att hitta vart man ska börja är sådär lagom enkelt. Vi säljer gärna av sånt som går att sälja så rätt naturligt började vi med sådant som vi kan sälja ganska enkelt. Ett exempel var att eftersom vi inte har någon hund längre så skulle vi minska på det mesta inom hundprylar. Mina föräldrar har sex hundar i samma storlek som några av mina jag hade, så dem passade på att köpa en del täcken, burar och annat. Dem har stor nytta av dem och jag fick sålt dem enkelt, win-win. Vi säljer helst allt som går att sälja, dels för att få in lite slantar och dels för att vi föredrar återbruk framför nyköp. Vill eller orkar man inte engagera sig i att sälja, det kräver ju ändå lite engagemang och tid, så är det ett bra alternativ att lämna in det till någon loppis eller second hand butik. Har sakerna däremot gått sönder eller på annat sätt är förstörda utom räddning så är det inte mycket att göra. Men återvinn allt som går att återvinna!

Vad ska man behålla och inte?
Visst kan det kännas både jobbigt och svårt att gallra men jag tror på att man mår bättre efter. Om saken inte uppfyller någon av följande kriterier så åker det i sälj/skänk/återvinn högen.

  • Vi använder det frekvent och har ett behov av det
  • Det har äkta värde för oss, kanske glädje, harmoni eller styrka

Att kunna se vad som är vad kommer att ta tid, vissa saker är mer tydliga än andra. Men det får lov att ta tid, tanken är ju att känna sig lättare till sinnet, inte mer stressad. Våra kriterier på vad som är viktigt kommer även dem att ändras med tiden. Det ska bli spännande att se vart detta leder.

Kram Sandra

Lämna ett svar