Jag hann rädda pumporna!

  • Inläggskategori:Mat / Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Ibland ska man ha lite flyt. Igår fick jag påminnelse om att pumpor inte klarar kalla nätter, man bör ta in dem innan temperaturen går ner till 5 grader. Jag hade helt glömt detta och kollade genast på SMHI. Japp, 4 grader som lägst på natten. Skyndade ut och plockade in alla pumpor jag kunde hitta under all bladmassa, herre jösses vilken växtkraft när dem får fart! Jag lämnade dem som var för små för att skörda. Jag lade på fiberduk på två pumpabäddar där jag lämnat pumpor, klarar dem sig så gör dom, vi får se. Nu på morgonen efter ser ja att mina squash och pumpaplantor ser väldigt ledsna ut i kylan. Den har nog inte gett upp riktigt än men vilken natt som helst nu så kan det vara slut för i år.

Jag hittade många fler olika varianter på prydnadspumpa än jag trodde jag hade fått planterat ut, vilken rolig överraskning! Hittade totalt fem olika prydnadssorter, tror jag i alla fall. Jag hittar inte någon pajpumpa alls bland dem större jag hämtade in och funderar därför på om en av mina ”prydnadspumpor” i själva verket är en väldigt liten pajpumpa. Första året med pumpor så jag har inget att jämföra med.

Jag har odlat följande sorter i år. Prydnadspumpa i en mixpåse med blandade sorter, Halloweenpumpa att skulptera figur av, nakenfröpumpa, pajpumpa och spagettipumpa. Flest i antal var prydnadspumpan, främst en sort som utvecklade hela 9 skördestora frukter och med fler på gång, inte för att jag riktigt tror på att dem kommer hinna klart innan frosten tar dem. Störst blev Halloweenpumorna, två stycken skördade jag och lät en sitta kvar då den var mycket mindre.

Nu står alla pumpor i köket, dem blev riktigt fina som dekor. Jag har inte så mycket inredningsintresse och kan verkligen inte mycket om det men att ställa pumpor på hyllan i köksmöbeln var ett bra val. Nu hoppas jag att matpumporna är goda, annars blir det åtminstone många nakenfrö, dekor och halloween nästa år igen. Att odla pumpa är jätteroligt!

Kram Sandra

Lämna ett svar