Vår första kaninslakt

Lite drygt ett år efter att vi skaffade vår första kanin var det dags för första slakten. Äntligen säger vi, som vi väntat! Mira som var vår första kanin var inte tillräckligt gammal när vi köpte henne och så kom vintern emellan. Men nu var hennes första kull gammal nog för slakt. Barnen var iväg på mini semester med mina föräldrar så vi passade på att slakta i helgen när vi var barnfria.

Allt flöt på bra och nu minns vi nog båda två alla moment och i vilken ordning man gör dem. Riktigt glad över instruktionsvideon vi gick efter, det tillvägagångssättet passade oss bra. Länk till filmen hittar ni HÄR, lösenord till filmen är pauluns. Sammanfattat utan jobbiga detaljer så avlivade vi med klubba och avblodning. Sedan hängde vi dem i en trädgren i järnkrokar för att flå och ta ur. Har man inget garage eller liknande som är lätt att städa ur så är det enklast att vara ute. Våra katter var väldigt intresserade, främst vår lille Leo, han var helt tokig och försökte flera gånger stjäla kaninerna innan vi hunnit göra klart. Så för att hålla honom och de andra nöjda fick dem slaktrens allt eftersom vi fick fram det. Helt löjligt galna var dem i sina ”byten”, jätteroligt!

Kropparna sköljdes av och lades i kylen i två dygn, ett dygn räcker egentligen men vi var inte hemma dagen efter så då fick det bli två. Nu ska två av slaktkropparna läggas i frysen och den tredje ska vi ha till middag ikväll.

Skinnen sparar vi för att garva senare när det passar. Dem läggs enkelt med köttsidan utåt i en påse och ner i frysen. Sen är det bara att ta upp och tina när man vill garva dem, minst tre dygn ska dem dock ligga i frysen. Vi sparade även på organ och annat till godis för katt och hund. Det vi tog tillvara på var alla tassar samt öron, dem lade vi i svamptorken för att bli torkat godis. Lever, lunga, hjärta och njure sparade vi och fryste in i separata påsar. Dem kan vi sedan ta upp för att ge som del i en BARF kost till katterna eller framtida hund.

Kram Sandra

Lämna ett svar