Lite medflyt vore trevligt

Är så ledsen. Bakslag nu igen. Kändes som en käftsmäll när jag kom hem från jobbet och fick veta att vi förlorat hela sju kaninungar under dagen. Våran katt Fanta har ungar som nu är femton veckor gamla och jagar därför allt smått till dem att träna på. Detta tänkte inte vi på kunde skapa ett problem med kaninerna. Men det gjorde det. Fanta dödade sju av Ebbas fyra veckor gamla ungar, endast en som klarade sig.

På grund av den extrema värmen så lät vi Ebba gräva en håla i hägnet som hör till hennes bur, där födde hon sina ungar. Där har dem bott i lite drygt tre veckor och hade nyligen börjat skutta ut från boet för att undersöka världen. Vi hade ingen tanke på vilken fara det betydde för dem. Nu lever bara en, både den och Ebba är nu instängda i buren dit inga katter kan ta sig in.

Ebba och hennes överlevare

Fanta har varit kompis med kaninerna hela tiden och vi tänkte verkligen inte på att det förändras när Fantas modersinstinkter säger åt henne att jaga allt smått hon kommer åt till sina ungar. Kaninerna har haft ungar i dessa hägn tidigare utan problem med katterna. Bannar mig själv för detta borde jag ha tänkt på. Så surt ur flera perspektiv att vi förlorat så många ungar, så illa att hälften av alla födda ungar här inte klarat sig hittills. Och som att detta inte var nog så passade vi på att titta till Mollys ungar som nu var fem dagar gamla. Molly är väldigt beskyddande och därför har vi inte tittat innan för att inte stressa henne. Vi stängde ut henne från buren i rasthagen så länge och kikade in i boet. Det visade sig att där låg fem döda ungar längst in och att de fyra friska därför hade börjat trilla ut ur boet. Vi fick städa undan all dåligt strö, päls m.m. och sedan bädda ner de fyra friska i päls och halm på nytt. Varför dessa ungar dött det vet vi inte, kaninungar kan dö av många olika orsaker, kanske var någon döfödd? Kanske har Molly blivit så stressad att hon bitit ihjäl dem? Vi vet inte. Allt jag vet är att den dagen fick vi flytta bort totalt tolv kaninungar som vi egentligen skulle få se skutta runt här och vara sådär alldeles underbart söta.

Mollys ungar fem dagar gamla

För den som missat det så föder vi upp kanin för självhushåll. Kaninkött är mer klimatsmart kött än exempelvis nöt, och relativt enkla att föda upp. Därför är dem ett bra djur att börja med som självhushållare. Men vi hade förstås hoppats på lite bättre utdelning än 50% av födda ungar. Den enda fördelen med att vi inte fått så många ungar som tänkt är att vi inte har lika stort behov av en massa vinterburar till alla ungdjur på tillväxt. Vi har ingen ladugård att ha djuren i och måste nu bygga fler burar till dem innan kylan kommer. Just nu går alla på bete i betesburar som inte kräver samma regler som vintertid. Jag funderar och funderar över hur vi ska bygga smarta, bra och förhoppningsvis billiga burar. Min hjärna fungerar så att jag alltid vill göra det mest optimala, om det så handlar om billigaste, snyggaste eller kanske mest praktiska. Vilket krånglar till det för mig, men det är något jag jobbar på.

Är ledsen och bedrövad över kaninerna idag, men försöker tänka att vi i år lärt oss massor om att ha kaniner. Att vi inte gör om alla misstag igen utan att det blir lättare framöver.

Kram Sandra

 

 

Lämna ett svar