Odlingsläget Juni

  • Inläggskategori:Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Jag har massor med jobb kvar, det finns mängder med plantor som väntar på att få komma ut ur sina för små krukor. Jag jobbar på så fort jag kan men har insett att jag tagit på mig för mycket i år. Att bearbeta det nyplogade frilandet, hämta gödsel och gräsklipp, skyffla jord och sätta upp växtstöd har tagit mer tid än jag räknat med. Och i och med att jag ligger efter har jag förstås varit lite dålig på att fota i trädgården, så det får duga med det lilla jag har.

All majs har kommit ut, popcornmajsen i pallkrage i trädgården och sockermajsen på friland på ängen. Det är viktigt att ha bra avstånd mellan olika sorters majs, så jag har satt dem så långt ifrån jag kan, vilket betyder ca 200 meter. Exakt hur långt och mellan vilka sorter det gäller vet jag inte, inte hunnit plugga på om detta än. Men om man själv ska odla majs så bör man endast odla en sort alternativt ha minst 100-200 meter emellan dem.

De flesta bönor har flyttat ut, det är nog bara vaxbönorna kvar att skapa en plats till. Det gick väldigt dåligt med min sådd av alla bönor då jag antagligen lät dem ligga i blöt alldeles för länge och därför har många ruttnat istället för att gro. Men trots att jag blev otroligt besviken över detta så underlättar det åtminstone mitt arbete med att skapa växtplatser till dem nu på friland, det är inte alls lika många växtstöd som behöver byggas upp.

Kvar att planteras ut som ännu står i tunneln är kål, gurka, zucchini och pumpa. Dem kräver alla mycket näring så det tar lite tid att göra i ordning välgödslade bäddar till dem.

Inne i tunneln står nu de flesta tomaterna i sina stora krukor, kvar att planteras om är nog ungefär 20 stycken som är kvar under växtbelysning inne i min källare. Sedan ska alla tomater bindas upp. I tunneln ska vi även ha lite paprika, gurka, kaprikusbär  och melon, de flesta står i rätt kruka men behöver möbleras om och några behöver bindas upp.

Det växer än så länge rätt blygsamt överallt, förutom min höstpotatis som är enorm blast, trots att jag inte gödslat jorden alls. Jag har endast täckt dem med hösilage som inte alls börjat förmultna ännu. Men om några veckor hoppas jag att det blommar och är grönt lite överallt. Jag har accepterat att allt är lite försenat i år, nästa år blir det kanske annorlunda.

Rosenbönor och luktärtor
Märgärtor i dubbelrader med risstöd

Kram Sandra

 

Lämna ett svar