Att lägga ribban lagom högt

Vi har haft väldigt många måsten och borden i vår familj under lång tid nu och vi har verkligen tröttnat och bestämt oss för att nu är det skärpning, vi får inte hålla på såhär. Jag har en depression och troligen en lätt utmattning och det har även Johan, det är många dagar där vår energi inte räcker till något alls mer än laga mat och ta hand om barnen. Ingen av oss vill leva så och för att slippa det har vi gjort en enkel liten plan

Projekt
Vi har alldeles för många projekt igång och flera inplanerade.Vi är dåliga på att färdigställa utan går lätt vidare med nästa roliga projekt istället. Det kan vara att bygga hönshus fastän köksrenoveringen inte är helt hundra klart än, eller att köpa en stor gungställning till barnen mitt i allt som tar tid att bygga ihop. Vår plan är att göra klart alla påbörjade projekt, i ett ok tempo utan att stressa ihjäl oss, för att sedan inte påbörja fler.

Djur
Vi, läs jag, får inte skaffa fler djur. Undantag på eventuellt höns eller kycklingar då det inte innebär mer jobb eller nya byggen. Så inga fler avelskaniner, inga ankor och absolut inte någon hund. Fler djur får vänta tills vi känner att vi faktiskt har tid över. För tid är vår största fiende just nu, vi hinner inte med.

Allt måste inte vara perfekt
Jag måste inte kratta i en oändlighet för att få det snyggaste trädgårdslandet, eller vi måste inte klippa gräsmattan två gånger i veckan, det gör inget om det blir lite högt, det blir ju bra kaninmat. Den tiden ska jag istället lägga på att hålla ordning på alla våra prylar och försöka hålla både hus och trädgård någorlunda rent och snyggt. Johan har en önskan om att hålla mer ordning för det mår han bra av och då ska vi jobba mot det gemensamt, det är verkligen det minsta jag kan göra för att han står ut med allt mitt odlande och andra påhitt.

Att ta vara på nuet
Många människor är dåliga på att stanna upp och bara njuta av nuet, oavsett hur litet. Det kan vara att sitta ner i trädgården en stund och titta på lite vilda blommor med barnen och berätta om humlorna som surrar omkring. Eller kanske att får ta en gofika ihop med familj eller vänner helt utan krav, bara sitta och njuta av hur härligt man har det. Vi hade en sådan stund igår vår familj, vi tog med mellisen ut och studerade blommor, insekter och träd ihop med barnen. Jag och Johan pratade lite om idéer och planer för alla grönsaker och bara om ingenting alls. När alla ätit klart sprang barnen runt och busade medan jag grävde om i en pallkrage som totalt invaderats av ogräs och förberedde för att odla tomater där. Johan passade på att vila i hängmattan en stund när både jag och barnen var nöjda med vårt på annat håll.

Perfekt harmoni och alla var glada, riktigt riktigt härligt. I sådana lägen känner jag bara längtan efter att sluta upp med alla projekt. Så nu är jag heltaggad på att beta av listan på projekt för att få en lugnare tillvaro med mer energi och främst mer tid. Tänk efter själv, finns det något självvalt måste som du kan skala bort? Gör det och njut mer av nuet.

Kram Sandra

Lämna ett svar