Tunneln är uppe!

Jippi äntligen! Vår odlingstunnel på 18 kvadrat är nu uppe! På grund av att snön låg kvar så länge dröjde det för oss att kunna montera upp tunneln. Men bättre sent än aldrig. Kvar att göra är att skära upp för vår egna svängbara dörr vi byggt för att slippa dragkedjorna.

För att förankra tunneln har vi satt 4 markskruvar längs varje långsida och sedan dragit spännband runt nedre ramen och till skruvarna. Dessutom är plasten på tunnelns utsidor nedgrävd precis som beskrivningen säger. Dessa två tillsammans tror och hoppas jag ska vara tillräckligt för att tunneln ska stå stabilt året om.

Det första jag gjorde i odlingsväg när den var uppe var att rota all potatis. Jag hittade ett sätt som passar mig utmärkt, jag använder stora tråg med hål där blommor i kruka stått i när dem levererats till butikerna. Dessa tråg har jag plockat helt gratis både på mitt egna jobb på Granngården och i olika matbutiker när jag mött på dem som arbetar med blommorna vilket jag gör nästan varje dag i mitt andra jobb som varuplockare. Jag kommer återanvända dessa tråg så länge dem håller och därför har jag inte dåligt samvete över att dem är gjorda i plast, den dagen dem går sönder kommer jag återvinna dem.

Jag fick proffshjälp av barnen att ösa på med jord i alla hålorna i trågen och sedan enkelt lägga en potatis i varje hål. Att jag lägger potatisen på jord gör att den inte bara skickar ut groddar, den kommer även skapa rötter och en liten blast. Dessa planterar jag sedan ut i potatislandet och tack vare att plantan redan börjat växa så kan jag få ut en tidigare skörd. Jag gör detta även med höstpotatisen för att minska risken att inte hinna få en vettig skörd innan potatisbladmöglet slår till. För när det sker måste man kapa blasten för att förhindra att knölarna får sjukan, och när man kapar blasten så slutar knölarna att växa.

Sorterna vi odlar i år är:
Timo, tidig färskpotatis
Princess, sommarpotatis
Asterix, höstpotatis
Mandelpotatis, delikatess

Förra året rotade jag potatisen på brickor men lite jord på där jag bara la ut potatisarna med lite avstånd. Där fick jag dock problem med att alla rötter vuxit ihop och det var lite knixigt att ta isär dem vid utplantering utan att skada dem för mycket. I år hoppas jag det blir enklare att plantera då dem växer i små minikrukor. Alla trågen står nu i tunneln med en fiberduk över för att jag är nervös över kalla nätter. Jag undviker så mycket jag kan att förodla inomhus i källaren för att slippa avhärda så väldigt många plantor innan utplanteringen. Om dem får växa ute i tunneln så är dem ett steg närmare att klara utomhusklimatet.

Kram Sandra

Lämna ett svar