Att ha is i magen med odlingen

  • Inläggskategori:Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Nu ser man bilder på små plantor på fönsterbrädor och köksbänkar lite överallt i sociala medier. Alla verkar ha börjat för länge sen och i flera grupper på exempelvis Facebook märks det att många blir stressade och tror att dem nu är försenade med sina försådder.  Är de försenade verkligen?

Det beror på. Chilli, kronärtskocka, purjolök och lite andra grönsaker som har väldigt lång utvecklingstid behöver sås redan nu. Jag vet att Farbror Grön som är en väldigt kunnig och  stor bloggare med passion för chili sår sin chili den 8e December. Själv har jag bara sått paprika än för att plantera ut i tunneln i sommar, allt annat väntar jag lite med. Jag har även sått tomater men då av en busktomat för att få en tidig skörd inomhus, dem är inte alls tänkt att plantera ut i sommar.

En annan sak många blir stressade över är att när sådderna tittat upp så kan dem stanna i växten i olika stadier, då börjar många fråga om gödsel, omplanering m.m. Men ofta är det fullt naturligt och man behöver bara ha lite is i magen. Lättare sagt än gjort kanske men befriande att inte behöva stressa över onödiga saker. När plantorna växer så lägger dem olika mycket energi på att växa ovan jord samt under jord, alltså att utveckla rotsystemet. Dem anpassar sig även efter klimatet runt dem, står dem för kallt kommer dem ta paus och fokusera på att överleva, när det sedan blir varmare så fortsätter dem växa.

När vår son Liam råkade välta ut alla försådder jag hade på fönsterbrädet så blev jag automatiskt tvingad att omplantera de ca 1-2 cm stora plantorna av tomat och paprika. Jag passade på att då sätta dem i större krukor. Paprikorna som var lite större fick varsin medan de pyttesmå tomatplantorna fick dela krukor. Efter detta stannade dem helt i växten, jag hoppas det betyder att dem jobbat på rötterna, nu har dem i alla fall efter någon vecka äntligen börjat växa uppåt också. Snart dags att ställa ner dem i källaren under växtbelysningen. Där är det svalare och dem växer långsammare och blir knubbiga plantor, precis som man vill ha dem.

Kram Sandra

 

 

Lämna ett svar