Plastbanta, vart börjar man?

Uttrycket plastbanta blir allt mer vanligt att höra lite här och var. Vilket är toppen eftersom det innebär att allt fler blir mer medvetna och aktivt försöker göra bättre val. För vår miljö. För vår hälsa. För vår framtid.

Men som ny inom begreppet kan det kännas överväldigande och man kan få känslan av att man omöjligt kan lyckas. Lugn, de flesta människor tar inte bort ALLT i plast för i dagens samhälle är det snudd på omöjligt. Men man kan göra så otroligt stor skillnad bara genom att successivt byta ut plast mot bättre alternativ.

Börja i Köket

Den plats de allra flesta väljer att börja i är köket. I köket lagar vi mat, mat som vi och våran familj äter, och vi vill ju inte äta plast eller hur? Varm plast släpper lättare partiklar som går över i maten, därför ska man prioritera allt som kommer i kontakt med varm mat.

Stekpannor. Byt ut all teflon, non-stick och liknande. Köp istället gjutjärn eller rostfritt stål, nytt eller på loppis. Var inte rädd för om en begagnad gjutjärnspanna ser lite skitig ut, oftast är dem riktigt enkla att rengöra och fungerar hur bra som helst. Gjutjärn är dessutom nyttigare då dem avger en liten liten del järn i maten, super för mig som har låga järnvärden.

Verktyg. Bort med alla plastslevar, stekspadar och annat skräp. Visst ser dem rätt äckliga ut när kanterna är lite smälta? Det tycker i alla fall jag. Välj istället stål och trä. Min absoluta favorit är en platt träslev, den använder jag till nästan alla grytor och röror.

Tallrikar, bestick och glas. Har ni barn? Vad äter dem på? Våra barn har fått många tallrikar, bestick och glas i plast i presenter och som vi själva köpt innan vi lärde oss om plastbantning. Dessa används absolut inte till mat! Eller jo, jag kan använda dem att lägga frukt eller annat kallt på ibland för att barnen gillar dem. Men all varm mat får dem på vanliga assietter av porslin, inte en enda tallrik har gått i kras men även om så är det klart värt det. Glas och bestick finns i barnstorlek på exempelvis Ikea, så det är enkelt att välja rätt.

Matlådor. Är du miljösmart och gör matlådor på middagsresterna? Bra! Men tänk på vad du lägger dem i. Det finns matlådor i rostfritt stål, dessa sluter dock inte helt tätt, funkar utmärkt för frukostmackan eller liknande. Vi föredrar matlådorna i glas, dock så har dem lock i plast som man knäpper runt kanten, dessa håller tätt. Dem är inte helt hundra för miljön på grund av plastlocken men man får kompromissa ibland, dem är åtminstone väldigt bra för vår hälsa och mindre plast än på rena plastlådor.

Vispskålar. En elvisp i en platsbunke och vispa grädde, något du känner igen? Jag mår i alla fall illa när jag tänker på hur visparna repar i plasten som släpper ut partiklar och dessutom så drar feta livsmedel åt sig kemikalier mycket lättare än andra livsmedel. Rostfria bunkar eller varför inte en vacker vispskål i porslin. Då kan det även bli en vacker inredningsdetalj. Det står i alla fall med på min önskelista att hitta på loppis.

Vad gör man då med sådant man vill byta ut? Ska man kasta det? Sälja? Skänka bort? Alla gör sina egna val här beroende på hur man värderar olika saker. Men jag har valt att först kolla om jag kan använda saken till något annat här hemma först, exempelvis har barnen fått vispskålar vi städat bort från köket att ha att leka med i sitt kök, fram till att vi köpt andra skålar till dem. I andra hand så säljer jag hela och fungerande saker på loppis eller skänker bort till second hand. Sist så väljer jag att återvinna/slänga, produkten är ju redan tillverkad, så jag tycker det är bäst att det åtminstone används först innan den slängs. Är produkten rent giftig eller farlig så slänger jag också hellre än att låta den gå vidare.

Detta var första inlägget i min serie om plastbantning. Det kommer mera.

Kram Sandra

 

Lämna ett svar