Att planera sin odling

  • Inläggskategori:Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Nu i början av året känner jag att min odlar feeling börjar komma tillbaka. Jag har sått lite fröer redan och några har även grott. Men mest känner jag hur jag verkligen vill komma igång att planera och organisera mina odlingsplatser.

Jag odlar med växelbruk, samodling och serieodling, tre begrepp som kan krångla till det en hel del om man låter det. Eller vara jättebra verktyg för att få ut det mesta möjliga av sin odling. Beror på vem man frågar.

Växelbruk betyder att man inte odlar samma grönsaksgrupp på samma plats varje år utan växlar plats, därav ordet växelbruk. Det finns många åsikter om hur många grupper man ska ha i sitt växelbruk men alla som använder detta har åtminstone fyra grupper. Ofta ser schemat ut såhär då. 1. Baljväxter som ger jorden näring. 2. Näringsslukande växter som kål, pumpa och purjolök. 3. Lökväxter och rotfrukter, kräver mindre mängd näring. 4. Potatis, kräver väldigt lite näring. Och så låter man schemat rulla på. Det viktigaste med detta förutom att ta hänsyn till näringen i jorden är att man förhindrar många sjukdomar som är specifika för varje grupp, odlingen håller sig friskare i många år.

Samodling betyder att man odlar olika grödor tillsammans i samma land. Att istället för att ha enbart sommarmorot i långa rader på ett ställe så kan man istället varva dem med exempelvis lök och blommor. Morotsflugan trivs ej bland lök och likaså lökflugan trivs ej bland morot så på så sätt skyddar dem varandra i en samplantering. Blommor är bra att blanda in lite överallt då dem lockar till sig pollinerare, kan förvilla skadedjur och är vackra för oss som odlar.

Serieodling betyder man utnyttjar en växtplats till flera grödor under olika tider. Exempelvis kan man odla tidig spenat i en bädd på våren och när den är färdigskördad kan man plantera ut sina kålväxter på samma plats. På så sätt får man ut mer av ytan man odlar på. Det är förstås lite extra viktigt då att man gödslar jorden bra eftersom alla växter plockar näring ur jorden.

Som du förstår finns det lite att tänka på. Utöver detta kan det vara bra att även tänka på vart man har möjlighet att sätta växtstöd för klättrande grönsaker, att inte skugga soldyrkande växter bakom täta höga växter eller att inte odla exempelvis potatis nära sina släktingar tomat och aubergine då potatis lätt får potatisbladmögel som smittar. Potatisen klarar sig rätt bra beroende på hur snabbt man skördar men tomater som blivit drabbade blir förstörda, så blev det för mig förra året, länk till inlägget.

För att inte bli helt galen på alla olika ”regler” som finns så väljer jag att ta det allra viktigaste bara och göra resten så gott det går. För till exempel så sägs det att växtföljden inte är lika viktig om man samodlar mycket, då tillförs näring och det blir naturligt variation i landen. De viktigaste grupperna för mig att flytta på blir kål och baljväxter, resten kommer jag säkert att flytta, men kanske inte slaviskt roterande var fjärde år. Det ger också mer frihet att få vara kreativ, skapa vackra och spännande kombinationer av grönsaker och blommor. Att få möblera om i trädgården varje år gör det spännande.’

Nu längtar jag till våren!

Kram Sandra

Lämna ett svar