Att organisera bland sina fröer

  • Inläggskategori:Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Att beställa hem årets fröer är bara så roligt! Även om jag i alla fall satt med beslutsångest över vilka av alla underbara sorter jag skulle klicka hem. Till slut hade jag en plan och beställde totalt från tre olika fröfirmor. Har du beställt dina fröer ännu?

I år har jag utökat vårt frösortiment massor jämfört med tidigare år, även om jag tyckte att jag odlade massa nytt förra året. Vi ska bland annat odla bönor, majs, pumpa, melon, paprika, brysselkål, broccoli, senap, henna (hårfärgning), bondbönor, rödbetor och flera nya blommor. Tack och lov att jag kunnat utöka odlingsytan lite hemma, men det behövs mycket mer, framförallt om jag dessutom ska kunna odla potatis. Men jag har en plan för detta, berättar vad när det är klart.

Men sen när alla nya fröpåsar tillsammans med dem jag sparat från förra året väl låg där i en bytta så var det änna dags att sortera dem också. Jag valde att sortera dem efter vilken månad dem ska sås. Oavsett om det gäller vintersådd, förkultivering inne eller annan sådd, allt jag tänkt så i Januari ligger i facket märkt med just Januari. När sen Januari är över kommer jag bläddra igenom de påsar som är kvar och kolla om dem ska användas mer till fler sådder eller ej. Ska dem sås flera gånger, exempelvis sallat som jag sår lite men ofta, så flyttar jag helt enkelt över dem till den månad jag tänkt så dem i nästa gång. När jag får tid att så så plockar jag enkelt med mig den aktuella lådan och sår de grönsaker och blommor jag hinner och vill just då. Försöker att anteckna alla mina sådder i min såkalender 2018 för att hålla koll på vad jag sått och när. På så sätt slipper jag förhoppningsvis så exempelvis sallat flera gånger under samma tid för att jag glömde att jag nyss sått dem, så mycket sallat äter vi inte.

Mina frölådor med ett fack för varje månad

För att veta i vilken månad jag skulle lägga allt i har jag dels läst på instruktionerna på påsarna, men även min egna såkalender från 2017 och på sarabackmo.se. Sara driver Skillnadens trädgård och jag älskar hennes synsätt på odling, därför tar jag gärna efter hennes tips och trix. Blir jag osäker på någon grönsak när jag plockar fram lådan den ligger i så läser jag helt enkelt på om den igen. Viktigt när man sår nya grönsaker eller exempelvis när man sår värmekrävande grönsaker. Annars minns jag oftast hur dem olika ska sås. Eftersom jag har enbart delat upp dem i vilken månad dem ska sås, betyder det alltså att det ligger frö som ska sås på ganska många olika sätt. Vintersådd utomhus, förkultivering inomhus, förkultivering i tunnel, och direktsådd. Japp jag planerar för sådd i odlingstunnel för att vi har nyss beställt en som kommer hit snart, så glad så jag nästan spricker! Men mer om den i ett senare inlägg.

Ser så otroligt mycket fram emot detta odlingsår, är underbart att även vinterså för första gången, att veta att jag redan är igång! Det är absolut inte försent att vinterså grönsaker och blommor nu, så vill du sprida ut ditt arbete mer så ta med dig några fröpåsar ut, borsta bort snön och så!

Kram Sandra

 

 

Lämna ett svar