Shoppinghetsen innan jul

Black friday har varit, Black week till och med och säkert ännu fler dagar som enbart finns för att vi ska konsumera ännu mera. Suck. Jag vill vara med och rädda denna jord vi lever på, även om det ofta känns meningslöst att ens försöka, på grund av hur många som antingen inte förstår eller som väljer att stoppa huvudet i sanden. Det spelar ingen roll vart man bor, hur fattig eller rik man är, små detaljer kan man alltid göra. 

Varför konsumerar vi så mycket? Världens befolkning bara växer och växer, länderna vill expandera hela tiden, för mycket ska bli än mer. Behöver vi verkligen allt vi köper? Nej! Allt för många köper alldeles för mycket saker som är totalt onödiga, ofta utan vettig anledning. Extrapriser, reklamer, kampanjer m.m. lockar oss att handla även sånt vi inte behöver egentligen, bara för att företagen ska tjäna ännu mer pengar.

Ett exempel som verkligen fick mig att tänka på hur vanligt detta är var när min syster ringde och frågade mig om en julklapp hon ville köpa till min dotter. Hon vet att jag inte vill att dem köper saker i plast, godis eller kläder i fleece. Men hon hittade ett sätt med tiara och prinsess saker, i plast förstås. Orkade inte riktigt bråka i telefon då så sa ”jaja okej”. Hon menade på att hon kan ju inte ha en stor träklump på huvudet så det måste vara i plast. Frågade om den ser tålig ut, har ju ändå två småbarn som inte är så försiktiga, det trodde hon inte. ”Men den kostar bara xx kr så den kan ju vara kul ett tag iaf”. Jag släppte det och lät henne köpa den.
Efteråt insåg jag hur många fel det är med detta exemplet. 1, det är gjort i plast, som varken är bra för miljön att tillverkas eller bra för mitt barn att leka med. 2, att den köps med vetskapen att den troligen kommer gå sönder ganska snabbt och då slängas i återvinningen är bara galet. Finns absolut ingen anledning att konsumera bara för att man kan. 3, vad lär sig mina barn på detta? Jo att konsumera!
Detta beteende går vidare i varje generation om inte någon bryter mönstret. Mina föräldrar, främst mamma, har alltid älskat att kunna ge många julklappar och presenter till sina barn när vi växt upp. Ofta har det förekommit ”en kul grej” som det kallats, det har kunnat vara någon lustig tomte som alla fått i varsin variant eller liknande. Totalt onödigt som bara belastar miljön och inte gynnar någon alls egentligen. Vi behöver ändra på denna köphets. Jag gör vad jag kan för att ändra mina egna vanor och försöker informera och i viss mån påverka mina nära och kära att tänka efter en extra gång.

Kvalité framför kvantitet, tänk på miljön, din och andras hälsa och även din plånbok, spara pengar och köp bara sådant som faktiskt behövs.

Nästa vecka får jag köra upp till bevis då vi ska åka till Gekås för att handla årets julklappar och några måsten. Jag ska verkligen tänka både en och två gånger om jag kan rättfärdiga det vi tar med till kassan. Klarar du att göra det nästa gång du ska shoppa?

Kram Sandra

Lämna ett svar