Vitlöken är i backen

  • Inläggskategori:Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

När man ska sätta sin vitlök är rätt så omdiskuterat i odlingskretsar men jag har valt att tro att det smartaste är att sätta dem riktigt sent, för att dem inte ska hinna gro och få grön blast redan innan vintern. Eftersom jag odlar i pallkragar och dessutom har haft bädden täckt så var inte heller frusen jord något problem. Den 8e November fick vi möjlighet att sätta vitlöken så då gick hela familjen ut och båda barn höll sig hos mig och hjälpte till medan Johan bytte däck på släpkärran. Det är lite chansning att låta barnen som bara är tre och ett och ett halvt år hjälpa till med odlingen, man vet aldrig vad dem hittar på. Denna gång fick dem i uppdrag att skala fram lökklyftorna och lägga dessa i en hink, någon klyfta kan ha blivit lite väl hårt skalade men jag chansar på att alla fungerar ändå.

Under tiden barnen grejade med sitt så förberedde jag bädden. Jag planterade i bädden där jordgubbarna omringar hela lådan, det fanns då plats för två rader i mitten. Jag knuffade först undan täckmaterialet så marken blev bar, grävde sedan ur en djup fåra, jorden lade jag i hinkar så länge. I fåran lade jag sedan obrunnen hästbajs som gödning, jag räknar med att det hinner förmultna tillräckligt innan vitlökens rötter når dit så är inte orolig att den färska gödseln ska vara för stark. Sedan på med jorden igen och jämna till. För att göra hål använde jag en av barnens krattor, skaftet gör ett lagom stort hål, enkelt att bara trycka ner i jorden. Vid det här laget var barnen klara och dem turades sedan om att räcka mig klyftor som jag stoppade i varje hål. Bara att skuffa över jorden och så var det klart.

Vi hade en del klyftor över som jag inte hann fixa en plats åt då det blev för mörkt ute, dem letar jag upp en plats åt när jag får tillfälle. Om det hinner bli käle så kommer jag sätta dem i en pallkrage som jag vet har för lite jord i sig nu, då går det att lägga gödsel och jord rakt på utan att gräva först.

/Sandra

Lämna ett svar