Några lärdomar från odlingsåret

  • Inläggskategori:Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Detta har varit mitt första år med odling på riktigt, inte bara några morötter och lite sallat. Mycket har jag läst mig till i böcker, bloggar och olika sociala forum online. Men jag har också stor vilja att prova själv och vad jag tror innan i alla fall förbättra andras sätt att göra saker. Ibland blir det lyckat och ibland inte lika bra. I detta inlägg skriver jag om sådant jag är extra nöjd med och sådant som inte gick alls bra.

Gödsla! Jag måste gödsla jorden mycket mera nästa säsong. Ska gräva ner gödsel i bäddarna innan sådd/utplantering, hann gödsla någon enstaka bädd nu under hösten men denna vecka är det minusgrader så jag vet inte om jag hinner med fler innan vintern. Gödselvatten med ogräs och guldvatten använde jag sporadiskt denna säsong, det ska jag försöka använda mer nästa år. I alla bäddar, hela säsongen.

Täckodlingen. Den var verkligen både och. De odlingsplatser där jag skötte täckningen ordentligt och lade på ett tillräckligt tjockt lager med täckmaterial, minst 5-8 cm gick hur bra som helst. Där hölls ogräs borta nästan helt, det var alltid fuktigt under och grönsakerna har vuxit bra. Stor kontrast då i ärtlandet där jag inte täckte ordentligt utan försiktigt lade på litegrann när grönsakerna nyss grott. Då vågade jag inte lägga påm ordentligt och därför blev det halvdant och själva effekten av täckodling uteblev. Eftersom jag här hade 4 rader grönsaker och dessutom 2 rader växtstöd till ärtorna så var det trångt att nå jorden, och med för lite täckmaterial som inte gjorde sitt jobb utan mest bara låg där var det svårt att se ogräset. Därför blev det dåligt rensat där och efter kanske halva säsongen när jag dessutom insåg att det var för dåligt gödslat och att alla senare sådde därför växte väldigt dåligt, så gav jag upp. Jag slutade bry mig om den lådan. Den växte såklart igen och blev full med ogräs, inte skoj eftersom det stål energi från grönsakerna och nu har jag ett tråkigt jobb framför mig att rensa bort allt innan jag täcker det på riktigt.

20171108_2100551373606509.jpg
Bädd utan täckodling
20171108_210222799856703.jpg
Fungerande täckodling i grönkålslandet, inte ett ogräs i sikte. 

 

Ärtstöden. Att sätta 2 rader med stöd och sedan så ärtorna i rader innanför dessa var inte smart, det gjorde det bara svårt att ta hand om och skörda baljorna. Nästa år kommer jag nog istället bara ha en rad med stöd och så ärtor på varsin sida om stödet. Även pyramiderna som sockerärtorna växte mot var en halvbra idé, dem tog för mycket plats i förhållande till hur många plantor jag kunde sätta där. Med begränsad yta har jag inte plats med detta.

Förkultivera! Jag måste förkultivera mer nästa säsong, det verkar passa mig perfekt. Det känns då också enklare med täckodlingen om man kan sätta ner plantor direkt som inte kvävs av täcket. Då hoppas jag att jag kommer kunna hantera täckodlingen mycket bättre. Det blir nog att införskaffa några pluggbrätten som verkar väldigt praktiska.

Lila morötter. Dem var snygga och växte bra men usch vad dem färgar av sig! Så snart man skalat dem eller dem får en snittytan så färgar dem allt lila. Barnen har inte fått äta dem direkt just på grund av att jag inte ville att dem skulle missfärgat sina kläder. Den missfärgar förstås även andra grönsaker dem kommer i kontakt med, för mig som gillar att göra ungsrostade rotfrukter och potatis blandad så är det ingen hit. Palsternackorna blir lila fläckiga. Nästa år struntar jag i lila, orange, gula och kanske någon mer färg blir det men då ska jag först kolla upp andras erfarenheter om just den sorten.

Gallra inte bort plantor i för tidigt stadie. Alla mina tomatplantor klarade sig genom samtliga omskolningar och när jag sen skulle skola om blomkål och vitkål så gjorde jag misstaget att bli för självsäker och sparade endast 4 plantor, samma mängd som jag räknade med att få plats med i en pallkrage. Utav dessa 4 var det bara en blomkålsplanta som klarade sig hela vägen till utplantering i landet. Inte så roligt när man sett fram emot att få skörda mycket mat. Så lärdomen är att spara alla plantor, får dem sen inte plats att plantera ut kan man alltid ge bort eller sälja dem.

Jag har förståss lärt mig mycket mer än detta under året men det var i alla fall några saker på min lista. Nu i vinter ska jag läsa fler böcker och bloggar och längter redan till när nästa säsong drar igång så jag får testa mig fram ännu mer. 

/Sandra

Lämna ett svar