Enkelt sätt att torka Chili 

20171108_0657482128189281.jpg

Jag fick i våras två små chili plantor  och en paprika planta av min vän Johanna, dessa hade hon dragit upp från frö från frukter köpta i butik. Dem fick stå ihop med mina tomatplantor under växtbelysning i källaren fram till att dem kunde ställas ut utomhus, då fick dem bo i vårt lilla drivhus i byggplast som under våren hade stått över den tidiga potatisen. Med bara tre plantor och det lilla huset så ställde jag dem bara på en varm och solig plats med huset över. En av chilin dog innan jag istället tog in dem i sovrummet på hösten. Både paprikan och chilin står alltså i vårt sovrumsfönster sen det blev för kallt för dem ute. Jag har skördat några små söta frukter än så länge men inte riktigt vetat vad jag ska göra med dem, vi använder inte färsk chili i matlagningen. Så istället valde jag att torka dem för att sedan mala dem till pulver. Jag gjorde inte på något konstigt eller avancerat sätt alls. Dem ligger helt enkelt i vårt soliga köksfönster och får sakta torka ifred. Eftersom jag inte har så många frukter får dem gott om plats, odlar man mer än såhär så kan man behöva annat sätt att torka dem.

Plantan satte fler blommor efter att jag tagit in den i huset och då måste man handpollinera för att det ska bli frukter, jag har enkelt bara duttat försiktigt i alla blommor fram och tillbaka så att pollen har flyttats mellan alla blommor. Vilket fungerade bra för nu växer ytterligare några frukter fram. Att odla är fantastiskt!

20171108_105011463696686.jpg

 

/Sandra

Lämna ett svar