Hinner tomaterna mogna? 

  • Inläggskategori:Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Nu när hösten kommit vet jag att många börjat bli nervösa över om skörden ska hinna mogna, jag är en i den skaran helt klart.  Eftersom detta är mitt första år med odling på riktigt är det mycket jag inte lärt mig ännu. Men detta är både enkelt, logiskt och det funkar. Tomater behöver gallras bort löv, jag har nog 1-2 lövgrenar kvar totalt på varje stor planta nu, busktomaterna och ampeltomaterna har jag inte gått lika hårt på, eftersom dem inte ska tjuvas så chansar jag på att dem också klarar lite fler blad. Viktigast är att alla blad som skymmer tomaterna för solen tas bort, dem behöver ljuset.

Tigerella efter att jag toppat dem och gallrat på blad

Varför göra dem så hiskeligt fula då? Jo desto mer plantan har att ta hand om desto mindre energi finns det till tomaterna, som inte orkar mogna. Men tar man bort sådant man inte vill slösa dyrbar energi på så får istället tomaterna all energi att växa och mogna. Tomater behöver också toppas om man inte vill att dem ska lägga energi på att växa mer på höjden. När det inte längre hinner bildas nya tomater som ska hinna mogna är det absolut ingen anledning att låta dem växa på höjden.

Busktomat Tiny Tim

Ett till sätt att få tomater att mogna snabbare är att lägga äpplen intill dem. Äpplen utsöndrar nämligen Etylen som påskyndar mogningsprocessen hos andra grönsaker.

/Sandra

Lämna ett svar