Föryngra jordgubbar

  • Inläggskategori:Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Vem älskar inte jordgubbar? I vår familj tar dem slut innan dem hinner in i huset, de flesta äts direkt ute i landen. Så inför nästa år har jag tagit tillvara på sticklingar för nya plantor. En jordgubbsplanta ger störst skörd år 2 & 3, mina revir som alltså kör år 1 2018 kommer inte ge så stor skörd men bättre nästa år. Efter 4-5 år är det dags att byta ut plantorna mot yngre, då ger dem inte längre någon skörd att tala om. Tyvärr vet jag inte alls vilka utan mina bärgivande plantor som hur många år, dem har fått gärna helt fritt i en stor pallkrage sedan 2013 eller 2014. Så detta året kanske jag har några ”5 & 4-åringar” som ska bytas ut. Ska bara försöka lista ut vilka dessa är.

Jordgubbslandet innan nedklippning

Och efter nedklippning, nu syns tydligt en rad lök och en rad sommarmorot, som tyvärr inte vuxit bra i år.

För att ta sticklingarna enklast så klippte jag ner alla plantor rätt ordentligt och då kunde jag enkelt hitta sticklingarna som jag klipper av och sätter grunt på en bricka/kruka med jord. Jag använde främst 2 stycken plastlådor som man köper ex köttfärs i, hackar flera hål i botten så överflödigt vatten kan rinna ut. Sticklingarna får stå ganska tätt, växer mest gör dem till våren. Nu får dem stå på stenrabatten där det tidigare växte blåklint. Kommer täcka dem med halm över vinter precis som jag ska göra med alla stora plantor.

Här får sticklingarna stå till vårens planteringar

/Sandra

Lämna ett svar