Kål

  • Inläggskategori:Odling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

I år är väldigt många grönsaker nya för mig att odla, jag har t.ex. aldrig odlat kål innan. I våras sådde jag 4 frön av blomkål samt vitkål inomhus, alla grodde fint. när det var dags för gallring sparade jag endast 2 plantor av varje, jag trodde inte jag hade plats för alla 8 och hittills hade alla plantor klarat sig hela tiden så varför skulle inte kålen? Jag hade fel, av mina 4 plantor var det endast 2 blomkål vid liv när det var dags att plantera ut, och bara 1 av dessa klarade sig, så av 8 frön fick jag 1 planta.

wp-image-940146129
Blomkål. Såhär fin är nu den enda kålplantan som överlevde min första kål-sådd

Sommaren kom och jag hade inte sått någon mer kål, tänkte nog dumt nog att racet var över. Men så i Juli, 3 månader efter första kål-sådden, fick jag ett infall och direktsådde vitkål på de tomma utrymmet bredvid blomkålen. Till min förvåning grodde 7 av 9 frön, jag behöll 6 st vid omplantering. Jag blev tvungen att utöka bädden och plantera om eftersom jag sått med endast ca 10 cm avstånd mellan plantorna, jag trodde inte så många skulle gro.

wp-image-1315268293
fr. v. vitkål innan omplantering, Blomkål & zucchini.

Jag har även sått grönkål & asiatisk kål, dem förkultiverade jag inomhus och satte ut på lediga platser i landen. Jag hade skydd över frilandet (där blomkålen står, mestadels gjord av min egna kompostjord) i form av fiberduk men den har gått sönder flera gånger så nu orkar jag inte riktigt bry mig. Får se om vi klarar oss ifrån skadeinsekter.

wp-image-1953814249
Vitkål 4 veckor efter sådd

/Sandra

Lämna ett svar