Då har vi äntligen skaffat kanin! Två honor och en hane av rasen Gotlandskanin, dem ska bli våra första avelsdjur. Vi ska ha dem för kött och skinn, dem är alltså inga sällskapsdjur i den bemärkelsen, men vi (gissningsvis främst barnen) kommer dock självklart mysa med och pyssla om dem en hel del. Dem har varsitt pallkrage-hus som vi även ska bygga till stora utehagar. Honorna kommer gå i samma hägn för den sociala biten, när dem får ungar får vi dock dela på dem.
Varför kaninkött? Många i Sverige blir antagligen provoserade av tanken på att vissa föder upp kaniner för kött, då dem i första hand ses som sällskapsdjur här. Men vad är eg skillnaden mot ex grisar? Många äter fläskkött fast man kan ha minigris som sällskapsdjur. Om djuret lever ett bra liv och avlivas på ett bra sätt finns det inget dåligt med att föda upp kanin för slakr. Kaniner är väldigt bra foderomvandlare och är därför ett mer miljövänligt kött än ex nötkött. Vår plan är även att lära oss skinnneredning och skinnsömnad för att ta tillvara på hela djuret. Dem delar vi människor inte vill ha ger jag gladeligen till våra hundar som äter färskfoder och BARF. (Kommer skriva om BARF i ett annat inlägg) På så sätt har vi utnyttjat resursen till max, äter miljövänligt kött där djuren levt ett bra liv och inga mellanhänder som höjer priserna för varje steg.
Våra kaniner är som sagt av rasen Gotlandskanin, det är en svensk lantras som ingår i genbank för bevarandet av rasen. I genbank för kanin ingår även Mellerudskaninen. Som med alla renrasiga djur som kontrolleras så har våra kaniner stamtavla och vi ska bli medlemmar i föreningen Gotlandskaninen och då få vårt egna genbanksnummer.
Överst ser man honorna som nu är 4 månader och färgerna viltgul samt gul-brokig. Under ser man hanen som är 6 månader & av färger Sallander. Första parning kommer vi göra efter årsskiftet när flickorna är gamla nog. Innan dess hinner vi lära oss mer och njuta av de 3 jättefina kaniner vi har.
/Sandra