Solkräm nopoo

Jag har gjort solkräm 100 % nopoo enligt recept på Devaz.se. Den var riktigt enkel att göra och jag är riktigt nöjd med den, krämig och enkel att applicera på vilda barn. Jag fick göra några små justeringar av receptet för att det skulle passa barnen bättre, jag hade mer zinkoxid i samt uteslöt eteriska oljor då dem ej ska användas på barn.

Recept

2 msk sheasmör

1 msk kokosolja

2 msk hallonfröolja

2 msk zinkoxid

1 tsk e-vitamin

1/2 tsk morotextrakt

  1. Smält shea & kokos i vattenbad. Ställ svalt en stund, gärna kylskåp.
  2. Blanda under tiden hallonfröolja & zinkoxiden noggrant så zinkoxiden fördelas jämnt.
  3. Vispa ihop de 2 blandningarna med elvisp när shea/kokos svalnat och inte är helt flytande längre så blir det fluffigt.
  4. Tillsätt e-vitamin & morotsextrakt när blandningen svalnat till under 37°.
  5. ”Häll” upp på burk och märk den.

20170523_154254

Viktigt att inte ändra receptet själv om man inte är 100% säker på vad man gör. Jag hade i mer zinkoxid än orginalreceptet, men inom ramen för tillåten mängd, för att höja SPF. Max tillåten mängd zinkoxid i en produkt är 25%. Jag uteslöt även eterisk olja då dessa inte bör användas på barn. Det går inte att säga en exakt SPF på denna solkräm, vilket man ändå inte ska hänga upp sig på, men det är ca 20% zinkoxid vilket bara det ger SPF 20. Sedan har oljorna, främst hallonfröolja, egen SPF och enkelt räknat (detta får absolut inte tas som fakta!) Så ger dem minst SPF 15. Totalt har solkrämen gissningsvis runt SPF 35-40.

Det finns 3 typer av solskydd, inomhus/skugga, kemiskt solskydd & fysikaliskt solskydd. Inomhus/skugga ger klart bäst skydd, så det ska man alltid välja om möjligt för små barn och allra främst mellan kl 10-16 på dagarna. Kemiskt solskydd är det vanliga i dem krämer man köper i dagligvaruhandeln, apoteket m.m. det fungerar så att de aktiva ämnerna lägger sig i huden och absorberar UV-strålarna i en kemisk reaktion. Dessa ämnen är inte nopoo, dem kan vara hormonstörande, giftiga för vattenliv och miljö, cancerframkallande & allergiframkallande. Inget jag vill använda på varken mig själv eller mina barn. Fysikaliskt solskydd är partiklar som lägger sig ovanpå huden och reflekterar bort UV-strålarna, de finns 2 aktiva ämnen, zinkoxid & titandioxid. Till denna kategori tillhör även kläder. Zinkoxid ger bra skydd mot alla 3 sorters UV-strålar UVA (1&2), UVB & UVC, titandioxid är inte långt efter. Zinkoxid är tyvärr giftigt för vattenlevande organismer så undvik att bada med det eller skölja av med vatten.

/Sandra

Detta inlägg har en kommentar

  1. Maria

    ”Zinkoxid är tyvärr giftigt för vattenlevande organismer så undvik att bada med det eller skölja av med vatten.”
    Så med andra ord kan man inte bli av med den då man inte får duscha bort den? Och inte gå och bada? Så varför ens använda solkrämen öht? Då kan man lika gärna bara ha en tröja på sig om man nu bara ska på stan eller nåt..

Lämna ett svar