Täckodling & ärtstöd

Jag får ofta sprida ut tiden med odlingen till lite då och då, vilket också gör att varje stund känns väldigt enkel. De blir för mig mer hanterbart att gå o göra några saker då och då istället för att fixa mig 1 timme när jag inte har barnen, som jag gör nu så är ofta minst 1 barn med mig eller så gör jag lite när dem somnat för natten. Igår och idag har jag sått 2 sorters spritärt, en mörklila morot, röd mangold, sockerärtor & gul sättlök. De 4 första är i samma långa pallkrage, sådde dem i rader men bara halva raden av varje sort, detta för att sprida ut skördetiden på fler veckor. Jag sådde även varannan rad vänster och höger, jag tror och hoppas att det då blir lättare (i alla fall lite) att skörda när bara varannan rad är skördeklar.

20170518_114157

Som ni ser på bilden har jag täckt varannan rad varannan höger/vänster. Dem täckta ytorna är inte sådda än, dem sådda ytorna kommer också bli täckta när grödorna kommit upp tillräckligt för att inte kvävas av täcket. Täcket är gräsklipp underst vid mangold och morot, baljväxter binder eget kväve i jorden och behöver därför inte kväverikt täcke. Över ligger hösilage. Ärtstödet på denna bild är till dem låga gröna ärtorna som endast blir ca 60 cm höga, jag har helt enkelt tagit småträd och stuckit ner i jorden i en rad bredvid ärtorna. De 2 sorterna ärtor är sådda i en dubbelrad, endast 10 cm emellan raderna, och deras respektive stöd är på utsidan av raden. Alltså kommer själva stöden vara ca 30 cm ifrån varann. Stödet för dem höga lila ärtorna är inte ditsatt ännu. Dem kommer bestå av lite drygt 2 meter höga småträd som jag satt i marken precis utanför kragen. Jag sparar korta grenar för att ge mer fäste för ärtorna, tiden får utvisa om jag sparat lagom mycket.

20170518_130917

Sockerärterna står i en annan krage, mest för att göra det enkelt för övriga familjen att veta vad man får plocka och inte. Den fick en pyramid av småträd som jag enkelt stack ner i jorden & bundit ihop i toppen. Ärterna är sådda mellan småträden och i mitten av allt lade jag tillbaka täckmaterialet. Det är inte stor yta i denna krage som är täckt, men det beror på att jag bredsått i ett T med div olika grönsaker och ringblommor, över dessa kan jag inte täcka än.

Täckodling ger många fördelar, de tre stora är att det hindrar fukten att avdunsta och håller då jorden fuktig längre = mindre vattning. Det hindrar eller åtminstone försvårar för ogräs att växa. Och det ger näring till jorden när det bryts ned, som en kompost rakt i landet. När jag skulle sätta löken som ska stå i jordgubbslandet så skuffade jag täckmaterialet åt sidan för att göra marken bar att kunna sätta löken. Jorden under hösilaget var väl fuktigt och fullt av välgörande maskar som jobbar för fullt med att bryta ner täcket, jättekul att se. När jag skuffat undan en fåra satte jag löken och lät sedan täcket ligga kvar med en öppen fåra, återigen för att inte kväva kommande växter. Plats finns nu kvar för våra orangea sommarmorötter. 

20170518_112345

/Sandra

Lämna ett svar