Årets först rabarberpaj

 

 

Vår rabarber flyttade vi till sin nuvarande plats år 2013, den har gett lite skörd men inga enorma mängder. I år har jag täckt plantorna noga med gammalt torrt gräs för att ge dem skydd mot kylan under våren. Dem började växa tidigare än vanligt utan att bli som glasrabarber (rabarber uppdriven under svart hink) utan växte normalt. Någon enstaka stjälk förlorade jag till frosten när jag inte hann med att täcka tillräckligt innan en ny köldknäpp. Men igår var det dags för årets första skörd och rabarberpaj. Hade min vän Johanna här som älskar det lika mycket som jag, så självklart bakade vi en.

20170517_11141420170517_111139

Dem hade även börjat blomma, 3 knoppar på 2 plantor. Dem skar jag loss och satte i vas, blir nog riktigt fint när dem slår ut. Vid skörd av rabarber ska man dra loss stjälken, inte skära av den som jag alltid trott, bara så ingen mer gör samma miss. Baden på dem skördade stjälkarna rev jag grovt och fyllde på med under halmen i mina täckodlade kragar. Lycka att få mer täckmaterial.

Recept smulpaj

150 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl havregryn

4-5 msk socker

2-3 dl bär/frukt (ca 2-4 st rabarberstjälkar)

Blanda smör, mjöl, gryn  och socker till smulig deg. Fördela hälften i en pajform, lägg på bär/frukt i önskat lager, smula sedan över resten av degen. Ringla lite ljus sirap över och in i ugnen. 225°C, ca 20 min mitt i ugnen. Väldigt enkelt men oj så gott!

Bananpaj barn

Till barnen gjorde jag samma deg fast utan socker och sirap, istället för rabarber skivade jag i lite banan. Mums med lite hemmagjord sockerfri glass sa barnen!

/Sandra

 

 

 

 

Lämna ett svar