Mitt badrumsskåp

  • Inläggskategori:Nopoo
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Att leva ett grönare liv betyder ofta att tänka utanför de ramar som vi idag ofta ser som ”normalt” och som storföretag och även myndigheter (min personliga åsikt att inte lita blint på myndigheter) lurar i oss att vi ”behöver” eller är det enda valet. Men i själva verket finns det ofta flera val. Jag tänkte börja med att berätta vad jag har i mitt badrumsskåp, som faktiskt mer börjar likna ett skafferi.

Dusch. Håret tvättar jag med schampotvål och surskölj av äppelcidervinäger. Shampotvålen köper jag på Devaz.se men har som ambition att lära mig tillverka egna också. Tvålarna innehåller inga kemikalier alls utan endast förtvålade oljor, örter, honung m.m. Sursköljen med äcv häller jag i en pet-flaska med sportkork på, det gör den enkel att applicera. Till kroppen använder jag inget alls mer än vatten. Tvål slutade jag med för flera år sedan och tvättade ett tag med vanlig rapsolja men så upptäckte jag att jag inte behövde oljan heller. Och nej jag luktar inte illa 😉

Ansikte.  Tvätt: honung, Oil Cleansing Method, eller pyttelite av min fasta handtvål (extremt sällan). Ansiktsvatten utspädd äcv i en liten sprayflaska. Och mjukgörande mandelolja eller aprikoskärnolja. Om jag behöver peeling tar jag lite mortlad strösocker, viktigt att mortla innan då för stora korn river för hårt i huden.

Deo. Jag har en alunsten istället för köpe-deo. Aluminium som är en vanlig ingrediens utöver silikoner och annat dumt i vanliga köpe-deos ökar risken för bröstcancer och ska därför undvikas i största möjliga mån av främst kvinnor.

Tänder. Jag har länge funderat över vad jag tror om flour eller inte flour men bestämt mig att jag ska köra utan flour nu. Recept på min hemmagjorda tandkräm hittar ni här.

Handtvätt. Fast tvål utan tillsatser, endast förtvålade oljor.

Hårfärg. Jag färgar sen flera år tillbaka håret med Henna. Det är en växtfärg, helt fri från kemikalier och annat onyttigt för miljön och mitt hår. Henna ger röd färg, säger förpackningen annat så är det inte ren henna, henna ger ALLTID röd färg. Annan växtfärg är Indigo som färgar svart, blandas dessa två får man bruna nyanser. Jag färgar med ganska kort verkningstid med ren henna så mitt hår blir inte knallrött utan jag får ofta frågan om det är min naturliga färg.

Intim för kvinna. Plast och kemikalier undviker jag i möjligaste mån. Så det är en självklarhet för mig att använda menskopp istället för tampong. En menskopp är gjord i silikon, håller många år, miljövänlig, hygienvänlig då den inte torkar ut några slemhinnor och framförallt är den så underbart praktisk! Allt som behövs är 1 sak, inget mer packa handväskan så fort man ska någonstans, inga mer sopor. Som komplement har jag tygbindor, sydda i bomull och PUL-tyg som fuktspärr. Det är luftigare & fräshare, billigare och mycket mer miljövänligt än köpe-bindor som konstant är på tv-reklam m.m.

71
Mitt älskade henna-röda hår

/Sandra

 

 

Lämna ett svar