Skisser tomathus

När jag får idéer eller visioner så vill jag gärna rita upp dem när dem är färska i minnet, jag har ett kasst minne så det litar jag inte på för 5 öre. Och eftersom jag tänkt odla tomater men inte äger något växthus får man hitta på andra idéer. De tomatsorter jag valt kan odlas i växthus eller ute i skyddat läge, skyddat läge har jag förstått det som är främst skydd mot vind men också soligt och varmt. Jag lyckades få tag på 8 st gamla fönsterbågar gratis som jag ska använda till tomathus samt en drivbänk är tanken. Så håll koll på blocket och köp/sälj-sidor på ex Facebook så kan man ha tur o hitta fönster som skänks bort eller säljs billigt.

Min odlingssida av tomten vätter mot sydväst och är riktigt blåsig ibland, så jag vågar inte göra den enklaste variant genom att luta fönstren mot fasaden och ha tomaterna bakom. Jag har även problemet att vi planerar måla om fasaden denna sommar och därför kan jag inte heller bygga väggfast miniväxthus. Så ett stadigt skydd som inte rör fasaden. Min plan just nu om jag inte hinner komma på något annat är att bygga ett väggfast med fönster samt plast mot altanen, där ska inte målas. Men eftersom jag bara får plats med hälften där tänker jag även en skyddande vägg av fönster framför fasaden bredvid altanräcket. Om jag skruvar fast ramen med 3 fönster i räcket på ena sidan och i en markstolpe i andra änden bör den stå stadigt. Då måste jag ha öppningsbara fönster för att komma åt tomaterna på båda ställena. men det gör man enkelt med en ram av 2″2 reglar och gångjärn.

 

vaxthus
Växthus mot altanen, bakre höjd 180 cm, framkant 150
skiss-skyddat-lage
Skyddande vägg, fäst i altanräcke och markstolpe

Vi får se om jag hinner komma på annan lösning innan det väl är dags att bygga. Just nu har vi återigen vinterlandskap så det känns långt bort med odlingen.

/Sandra

Lämna ett svar