Planerar för år 2021

Planerar för år 2021

Det är lite lustigt att jag när skördeperioden är som mest intensiv börjar fundera riktigt seriöst på planeringen för nästa års odling. Jag har börjat mäta ytan på min ”åker” och räkna ut hur jag ska lägga upp bäddarna för bästa utformning. En plan börjar ta form. Jag har några ganska tydliga linjer att anpassa mig efter så vissa saker ter sig ganska självklart. Exempelvis så har jag två olika marknivåer, på den större låga ytan blir det grönsaker och på den mindre något upphöjda ytan blir det snittblommor. Innanför hela ytan finns det en hel del stora stenblock som stoppar för fler raka bäddar. Där är min tanke att endast ha perenner av olika slag. Jag har inte kommit så mycket längre än så i planen eftersom jag har tusen idéer på vad jag vill odla. Ev kommer det bli perenna blommor bakom blomsterkvarteret och perenna grönsaker, frukt och bär bakom grönsakskvarteret.

Jag vill både skapa en vacker och inspirerande miljö men samtidigt maximera potentialen i min lilla begränsade yta. Jag kan inte slösa med ytan om jag ska kunna nå mina mål. Att planera perenn-delen kommer ta tid. Men med mitt dåliga tålamod kommer det bli en utmaning att låta det ta tid. Jag har en tanke att jag vill kunna erbjuda ett så brett sortiment som möjligt, men vart går gränsen att jag breder ut mig för tunt?

Nu går grisarna på marken och bökar upp den åt mig. När vi stänger ett skifte så går jag och hackar kvickrot för hand för att ta kål på den en gång för alla. Först krattade jag upp alla rötter som låg ovan mark när vi släppte in grisarna på nytt skifte. För att inte låta de få rötter grisarna missat få chansen att återetablera sig. Efter grisarna gått på alla kvarter ett och ett ska dem få gå en sista vända på hela ytan. När dem är klara är det dags att förbereda för odlingen. Beroende på väder i vinter får vi se när det blir av men 500kvm kommer ta sin tid att göra i ordning.

Kram Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn