Nya odlingsytor i gräsmatta

Nya odlingsytor i gräsmatta

I denna trädgården har det inte odlats tidigare, med undantag för några halt bortglömda pallkragar i ett hörn. Så nu när vi flyttade hit så började förstås mina planer på var jag vill odla och hur detta ska se ut. Jag har funderat ganska mycket på detta då och då under sommaren och nu kommit fram till en plan. När Johan nyligen föreslog att vi skulle skaffa en flaggstång någon gång framöver och ha den på framsidan av trädgården så räknade jag genast in det i mina planer och ritade dagen efter en design. Jag blev faktiskt nöjd och det är efter denna design jag nu gräver fram min odling. Eller tja, jag grävde en stund i helgen, mer hann jag inte med och nu ligger det snö ute. Så typiskt att vintern väljer att komma när jag äntligen hade en plan klar.

I denna skissen har har ritat upp mina huvudgångar i grått, dem ska täckas med flis eller liknande, breda nog att enkelt köra med skottkärra. I mitten ska den framtida flaggstången stå. Till vänster ligger en stenmur, ovan en infartsväg, till höger en framtida grusgång till pannrummet och nertill framtida grusplan framför vår byggnad med pannrum, snickarbod & utedass. I den högra nedre rutan syns 3 mörkgröna cirklar som reprensenterar träd/buskar. Den minsta ringen är stammen på vårt äppelträd, kronan till den breder ut sig i en cirkel lika stor som den cirkelformade bädden med en ljuslila prick i. Dem andra 2 gröna ringarna är krusbär och rabarber. Längs ner till vänster står en grå kub, det föreställer vår vattentank vi tar vatten från till odlingen under sommaren.

Som ni ser är alla 4 kvarter väldigt olika till storlek och utformning, därför var det inte helt enkelt att skriva ut en plan för växtföljd. Men jag tror att denna med 5 grupper av bäddar som representerar varje växtgrupp i rotationen kommer bli bra. En 5-årig växtföljd är helt ok, framförallt eftersom jag dessutom gärna samodlar och täckodlar.

I dagsläget har jag bara ungefär en sjättedel av ytan klar, mest uppe i vänstra hörnet. Nu när jag satte fart att gräva vidare så grävde jag uppe till höger, dem halvcirkelformade bäddarna som följer lutningen ner från gårdspumpen som står på en kulle i hörnet. Jag hann klart med den som går längs med infartsvägen, önskar dock jag hunnit längre.

När jag grävde dessa använde jag inte spade utan en grep likt den på bilden fast av äldre modell från Biltema. Jag har skurit kanterna med en kantskär och sedan använt grepen att ”gräva” upp grässvålen, skaka loss lös jord och sedan slänga svålen på skottkärran. Jag väljer att ta bort svålen helt, lyckligtvis har vi ett stort dike vid kaninstallet vi vill fylla igen så dit kör vi allt skräp och dumpar. Därefter luckrar jag jorden med grepen för att få upp alla maskrosrötter hela så dem inte tar sig på nytt. Volia, ny bädd för odling.

Såhär är planen att jag fortsätter hela området igenom. Det kommer ta tid och vara tungt men det kostar min inget alls och jag får bort alla rotogräs, då är det värt det. Nu längtar jag till nästa gång jag kan fortsätta gräva, kanske får vänta till Mars, vem vet. i vilket fall så känns det som att kommande odlingsår kommer bli riktigt roligt.

Kram Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn