Skörda gröna ärtor

Skörda gröna ärtor

En av mina favoriter att odla nu är faktiskt klassiska gröna ärtor. När man odlar dem heter dem märgärt eller spritärt. Därför att dem växer precis som sockerärtor fast skördas först när ärtorna svällt upp och blivit fullstora. Då öppnar man upp dem och spritar ut ärtorna, skidorna läggs på komposten eller i täckodlingen, ingen av våra djur gillar dem så ingen idé att ge till dem.

Att odla ärtor är kul tycker jag för efter plantering eller direktsådd intill växtstöd är kräver dem inget mer innan skörd. I år så direktsådde jag för att spara arbetsmoment. Vill man maximera odlingen lite mer så kan man också så i plugg och plantera ut, då tjänar man några veckor i tid. Jag förberedde min bädd med täckmaterial, satte dit växtstöd i form av grova armeringsnät som bara har rutor på halva djupet, dessa ”pinnarna” är perfekta att slå ner i backen, inget annat behövs, nätet står av sig självt. Vid sådd behöver man skuffa undan täckmaterialet lite, att lägga dit extra jord i såfåran är också en bra idé, då trillar inte täckmaterialet ner och kväver små plantor.

Sen tycker jag om att skörda dem med, det blir oftast bäst att skörda i två omgångar, alla blir inte riktigt klara samtidigt. Frö att veta när dem är klara så kan man känna på utsidan av baljan. Först så ser man om den verkar fylld, då känner man på ytan om den blivit lite ruggig, liksom knottrig. Då är dem fullmogna. Vid slutskörden så kapar jag plantorna och använder som täckmaterial. Bädden är då direkt beredd för nästa gröda. Min skörd i år av ärtor blev hela 2.4 kg färdiga ärtor. Då var bädden 4 meter lång och odlades i 2 rader. Vi äter gärna husmanskost i detta hemmet och då är ärtor perfekt grönsak till mycket, så dessa kommer nog vara slut ganska snart.

När ärtorna är spritade så ska dem förvaras. Vi förväller i 1 minut och styckfryser genom att lägga på plåtar och sedan hälla över i påsar. Påsarna vi använder är zip-påsar från IKEA, när dem blir tomma så slänger jag in dem i frysen igen och återanvänder till nästa grönsak som behöver dem. Hittills har jag inte hittat någon bättre lösning, glasburkar tar mycket plats och jag har inte möjlighet att köpa på mig massa aluminiumburkar nu heller. Så att återanvända plastpåsar så många gånger som bara går känns nu som det bästa.

Att ta eget utsäde. Ärtor är enkelt att ta utsäde ifrån. Bara glöm bort att skörda så har du massor! Haha! Det hände mig förra året, jag glömde att skörda i tid så väldigt, väldigt många baljor hann att torka upp på plantan så dem inte längre var goda att äta. Dem fick sitta kvar och torka upp helt, dem ska kännas knastertorra, nästan låta som en maracas. Då kan man skörda och sprita ut sitt egna utsäde. För mig blev det utsäde för 75 löpmeter, när jag gick efter vad fröpåsen rekommenderade. Minus 8 meter i år, blir massa ärtor nästa år! Jag tror nog att dem resterande klarar sig fint till nästa år med nämligen.

Kram Sandra

 

 

 

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn