Jordfräs, bu eller bä?

Jordfräs, bu eller bä?

Odlarnörd som jag är så kunde jag bara inte låta bli att längta efter att få börja odla på vårt nya ställe. Så fort vi visste att det var hit vi skulle flytta så började tankarna att surra. Jag bestämde vart kökträdgården skulle vara och vart tunneln skulle stå. Vi hade en stor jordhög av sådan jord jag använt på förra stället som vi städat undan när vi plockade bort alla pallkragar därifrån. All denna jord har vi kört hit på släpet och dumpat av i min nya köksträdgård i ena hörnet. Först rullade jag ut täckpapp för golv som vi råkade ha i förrådet för att kväva ogräset under. På med jorden och sedan hämtade vi hela stora gödselhögen som blivit från våra kaniner och höns senaste vintern. Allt detta ovanpå som täckmaterial samt en stor bädd med endast gödsel/strö där jag kommer odla pumpa och zucchini i sommar. Detta står nu och väntar på att mina små plantor ska växa till sig och kunna planteras ut, jag valde att inte direktså något alls på friland i år, blir mer lättöverskådligt att bara sätta ut plantor i år.

Bädd för pumpa

 

Växthuset skulle stå på en smal gräsmatta som går längs stenmuren ut mot vägen. Men eftersom jag hade slut på jord och gödselhög så valde vi att köra jordfräsen där och så får jag rensa ogräs som en tok i sommar där för att komma i fas. Vi kommer även fräsa resten av köksträdgården som just nu är gräsmatta. Det finns några olika alternativ men av dessa så känns jordfräs mest passande oss i vårt läge nu. Jag har sagt det innan, jag älskar Facebook-grupper, och hade frågat om råd i en sådan om just att fräsa gräsmattan eller ej.  Ojoj vilket liv det blev! Just den gruppen är stark förespråkare för täckodling och jordfräsen är en styggelse. Jag förstår och håller med, man ska inte köra sönder jorden år efter år. Det påverkar microlivet och maskarna väldigt mycket, grävfri odling är det bästa. Men för att komma igång så tyckte jag att det var vårt bästa alternativ, annars får man hyra en grävmaskin att skrap av grässvålen och köpa jord att lägga på, eller ösa på med kopiösa mängder täckmaterial som får förmultna och bli jord långsamt. Inget av dessa passa oss nu, så jordfräs får det bli! Eller tja, 2 bökande grisar hade ju varit det ultimata, dem, öppnar upp jorden, äter upp alla ogräsrötter och gödslar på samma gång, men vi ska verkligen inte ha fler djur ännu.

I vilket fall, vi har säkert 1000 saker på vår ”att-göra-lista” och att få upp växthuset är bara en av dem. Men jag ville så gärna odla i alla fall lite där i år så efter att jag frågat Johan om han tror vi hinner få upp den nu under senvåren så bestämde jag mig för att så lite meloner och gurka som ska stå i växthuset. Härom dagen så pratade jag med Johan om vi kunde få liv i den gamla jordfräsen vi hittat i ett förråd, han blev sur över mina prioriteringar, var verkligen växthuset så viktigt just nu? Jag blev ledsen men förstod ju också vad han menade. Så förvånad, och lycklig, jag blev då när jag kom hem samma dag efter jobbet och ser Johan och pappa köra en fungerande jordfräs där växthuset ska stå! Så nu är jorden genomarbetad till hälften ungefär, det behövs minst en vända till för att få hackat upp allt ordentligt. Så otroligt snälla män jag har i mitt liv!

Sen satte jag fart att städa inne i huset så att jag kan börja tapetsera vårt vardagsrum, eftersom det är något Johan vill få klart så ska jag självklart prioritera det.

Kram Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn