Eko eller konventionellt odlat?

Eko eller konventionellt odlat?

Just nu pågår en debatt på olika sociala medier om eko kontra konventionellt odlad mat, som respons på en studie som publicerades igår. Sammanfattat säger artiklarna att konventionellt odlad mat har lägre klimatpåverkan än ekologiskt odlad mat. Anledningen är enkel, eftersom konstgödsel och bekämpningsmedel är förbjudna i eko odling så växer grödorna lite långsammare, med mer konkurrerande växter (många har väl sett ett spannmålsfält fullt med blåklint exempelvis?) och ger därför lägre avkastning per hektar. Större ytor kräver större resurser, främst i att mer skog tas ner och därmed binder mindre koldioxid.

Grönkål, odlat hemma utan gifter eller maskiner.

Jag förstår tanken på att inte blint lita på ekologisk odling, det är tyvärr inte hela lösningen. Men, det har långt många fler fördelar på andra sätt. Det ökar biologisk mångfald, bättre djurhållning och ger giftfria (eller åtminstone starkt reducerad mängd gifter) vilket är bra både för konsument och bonde.

En sak jag är övertygad om, är att det allra bästa vore om fler odlade sin mat själv. En bonde som ska odla mat till många tusen personer behöver självfallet maskiner, maskiner som förbrukar energi. Fossil eller förnybar, det är fortfarande energi. Men en familj som odlar till sig själva behöver inga maskiner, en grep, spade och planteringsspade kommer man enormt långt på. Har man bara odling för en familj så klarar man sköta den enkelt utan bekämpningsmedel och den kräver inte stor yta. En familj på 4 kan utan problem bli självförsörjande på grönsaker under större delen av året på så lite som 400 kvm.

Att odla sin mat själv ger en större förståelse, glädje och tacksamhet för maten vi äter. Att få lära våra barn att uppskatta vad jorden har att ge är en viktig del i vår barnuppfostran. Att odla håller oss igång, man är ute mycket i friska luften och rör på sig. Man får vara kreativ och precis hur slarvig eller noggrann man vill. Det ger lugn och ro i själen att se saker gro, att få sköta om dem och sedan skörda alla smakrika grönsaker och glädjas över att man själv skapat detta underbara, något vi skulle behöva mer av i vårt stressade samhälle. Alltså, bara positivt!

Kram Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn