Årets vitlök är satt i jorden

Årets vitlök är satt i jorden

Vitlök sätts på hösten, exakt när skiljer sig beroende på odlingszon. Beroende på tid så hinner den rota sig men inte börja sticka upp över jordytan innan vintern kommer. På våren är den beredd och börjar växa. Skördar gör man under sensommaren.

Min skörd på vitlök i år blev inte så värst stora lökar och det vill jag gärna ändra på till nästa skörd. Därför har jag förberett en bädd med väldigt mycket gödsel från både häst, get, kanin och höns. Allt blandat med halm och jord. Detta har legat sen i somras och arbetats av maskarna så en del har redan förmultnat fint. Men för att inte riskera att bränna vitlöken så omgav jag den med påsjord och gödseljorden utanpå det. Jag skuffade undan gödseljorden så att jag fick fyra rännor, botten på rännorna var ner till mer eller mindre ren jord. Där satte jag och barnen vitlöksklyftorna, för att sedan hälla på påsjorden i ett tunt lager. Avslutningsvis så skuffade vi tillbaka täcket av gödselblandningen ovanpå allt. Klart.

Om jag hinner med innan snön kommer på riktigt så ska jag hämta gräsklipp och täcka bädden med, annars gör jag det till våren. Vitlök vill ha mycket näring så jag tänker ösa på massor med gräsklipp, guldvatten och gödselvatten från djuren under kommande säsong. Jag vill verkligen bevisa för mig själv och för skeptiker i min omgivning att det visst går att få bra storlek på egenodlad vitlök.

Kram Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn