Folk som blundar för miljöproblemen

Folk som blundar för miljöproblemen

Jag är medlem i väldigt många Facebook grupper, långt över 100 stycken är det i alla fall. Flera av dem handlar om att leva mer miljö och klimatvänligt och/eller mer hälsosamt. Att då läsa i en sådan grupp som specifikt riktar sig till personer som vill leva mer miljövänligt att det finns personer som har en totalt skev bild av miljöbovarna i världen. Jag blir så frustrerad! Jag trodde verkligen att man var mer upplyst än så om man är med i sådana grupper.

Just detta inlägg handlade om att svenskar struntar i klimatdebatten och lever på som vanligt med konsumtion, flygresor m.m. Det som gjorde mig arg var att några personer bestämt hävdade att det inte spelar någon roll vad lilla Sverige gör för det är Kina och liknande länder som har störst utsläpp. Så vi svenskar kan fortsätta som vi gör. Det dessa personer inte förstår är att det är ju VI SVENSKAR som köper det som Kina tillverkar! Hade vi lagt om våra konsumtionsvanor och börjat tänka oss för så hade inte Kina haft så stor efterfrågan på skitprodukter som ingen egentligen behöver och då hade dem inte tillverkat dem. Ingen efterfrågan = ingen tillverkning.

Så att ändra sina egna varor gör stor skillnad fast folk inte tror det. Och de flesta människor, och länder, vill ofta att någon annan går före och visar vägen. Vi svenskar kan vara denna förebild och visa andra länder att det visst går att leva mer klimatvänligt utan att förstöra vår välfärd. Ringar på vattnet. Om jag som individ kan påverka 2 personer i min omgivning att ändra sitt tankesätt så kan dem sedan påverka 2 nya personer vardera och så rullar det på. Allt måste börja någonstans, att förbättra vårt levnadssätt börjar hos oss alla, varje steg åt rätt håll är viktigt.

Kram Sandra

 

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn