Våra kaninhägn

Våra kaninhägn

Mitt mål är att alla våra djur ska få leva så fritt och naturligt som möjligt. För kaninerna betyder det stora ytor att skutta runt på med bra gömställen. På vintern går avelsdjuren i burar med varsin rasthage på ca 5-15 kvm. På sommaren vill jag att dem i största möjliga mån går på bete, att ha dem på bete är ekonomiskt, tidsbesparande och ger livskvalité till djuren.

Betesburar
Vi har totalt tre betesburar som jag fick av en generös kompis när hon flyttade och ville slippa ta med sig allt. Dem är ungefär fyra kvadrat var med putsnät på sidorna så varken dem själva eller rovdjur biter sig igenom. I botten sitter det kompostgaller så att dem inte kan gräva sig ut. Taket är delvis täckt av plåtar som jag fått av en annan kompis, samt en öppningsbar lucka med hönsnät.

 

Hägn
Vi har byggt hägn av elnät som enligt tillverkaren är till lamm och höns. Det som heter att det är till kanin tycker jag är för lågt. Detta är 112 cm högt med små maskor nertill. Det är kopplat till ett aggregat som går på batteri så vi kan flytta runt hägnen på ängen utan problem. Vi har gjort två hägn för att kunna ha Ebba och Mira isär. I början gick endast Mira och ungar i ena hägnet medans Ebba och hennes små fick vara kvar i vinterhagen lite längre. Men Mira hade flera rymmare, dom skuttade helt enkelt rakt igenom de små maskorna nertill. Det problemet löste jag med att fläta in ett 4 cm brett elband i nätet och på så sätt täppte igen hålen. Pilligt men värt det.

 

Nu går Mira ensam i det första hägnet då hennes döttrar blivit så stora att jag inte vill riskera att blanda ihop dem, hon har dessutom, hoppas jag, fött ungar i hägnet som hon grävt ner i en håla. Så Mira kan vi inte flytta på, jag får snällt vänta och hoppas på att det skuttar fram små ullbollar om cirka 2 veckor. Hennes döttrar fick flytta över till hägn nummer två. Och igår släppte jag även in Ebba och hennes ungar i hägn nummer två. Idag syntes det att det hade varit lite bråk och en av de minsta ungarna hade fått sig en skråma men inget farligt. Under tiden jag var där så jagade Ebba bort unghonorna från maten men inget mer. Men stor yta att springa på, många gömställen och flera matskålar samt vattenskålar så är det sällan något större problem att släppa ihop flera honor. Storleken ja, hägnen är på 200 kvm vardera, finns ingen som kan påstå att mina kaniner inte har bra springytor.

Mira blir extra social och kärvänlig när hon har ungar, så jag hoppas det betyder att det finns ungar i hålan

Kram Sandra

 

 

 

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn