Årets andra kaninkull och höns

Årets andra kaninkull och höns

Vi har haft massor att göra på sistone så jag har inte riktigt hunnit med att uppdatera bloggen. Inte heller haft tid att fota med systemkameran utan bilderna är tyvärr mobilbilder. Så här kommer en summering av lite som hänt.

Ebba har fått ungar, dem föddes den 10e April och är därmed 2 veckor gamla nu. Eftersom Ebba är en försiktig hona så tog vi det lugnt med att kolla på ungarna i början men de senaste dagarna har jag kunnat fota dem, väldigt svårt dock att få bra bilder på de små liven när man samtidigt håller koll på om Ebba blir orolig.

Ebbas ungar 2 veckor

Miras ungar är nu 10 veckor gamla, i helgen får jag hjälp att könsbestämma dem och dela upp dem i honor och hanar, det måste göras senast vid 12 veckor så jag tycker det är änna dags. När jag delar upp dem ska dem få flytta ut i betesburar på ängen och beta gräs. Mira är även parad igen för hennes andra kull i år, jag väljer att ta kullarna ganska tätt för att utnyttja betessäsongen till max och därmed inte behöva stödutfodra för många kaniner i höst med hö. Ett problem jag inte riktigt löst ännu är dock hur jag ska ha betesytor till alla kaniner. Jag skulle vilja ha dem i stora hägn på ängen men då krävs det bra stängsel. Den sort jag hittat som verkar bäst både för att hålla kaninerna inne och rovdjuren ute är elnät med små maskor nertill för kanin, dessa innebär dock en större investering i pengar så inget är bestämt ännu.

Mira och hennes ungar, 10 veckor gamla

Men den största förändringen är helt klart att vi nu har fått hem höns! Vi bestämde gemensamt att vi ville bygga ett hönshus i bakre delen av garaget och inreda för hönsen där. Sagt och gjort så satte vi igång och började bygga. Garaget är oisolerat och med sandgolv och detta har vi sparat i hönshuset. En ny skiljevägg mot övriga garaget sattes upp, denna är i plywood och målad med vanlig fasadfärg, alla gamla brädväggar behöll vi och dessa har vi kalkat. Det ger både en vit färg och ogillas av ohyra så dem håller sig borta hoppas vi. Det sattes in ett fönster som vi hade liggandes, en lucka sågades upp och vi byggde sittpinnar med en bajsbräda under för att förenkla städningen. Kvar att göra är värpreden.

Jag hade för någon vecka sedan sett en annons om en hönsmarknad i Vara som bara ligger ca 30 min hemifrån och vi hade som mål att ha hönshuset beboeligt till dess för att åka dit och köpa lite höns. Lyckligtvis så hann vi klart såpass och åkte hela familjen till Vara. Jag hade en lista över raser jag kan tänka mig och försökte verkligen att vara öppen för vilka alternativ som skulle finnas. Vi hittade 3 olika grupper med olika raser som vi fick med oss hem, dagen efter så kom Elin på besök och med sig hade hon 2 hönor som vi köpte av henne. Så nu har vi 11 höns varav 3 är tuppar. Welsumer, Lohman, Orpington och Hedemora-blandisar. Tupparna är Welsumer och Orpington, vi får se hur länge det fungerar att ha 3 stycken, funkar det så funkar det, annars så tar vi problemet när det kommer. Det kan fungera tack vare att de två vuxna tupparna båda är Welsumer och är uppväxta ihop, våra Orpington är bara 4 månader och därmed lägst i rang i hela flocken, vi får se hur det ändras när dem blir äldre.

Jag är väldigt glad över att vi äntligen har höns! Så mysiga djur att syssla med, fascinerande att bara stå och titta på och känns underbart att få egna ägg. Alla värpande hönor har fortsatt värpa och vi hämtar nya ägg varje dag.

Tuppen håller vakt när några av hönorna sandbadar

Kram Sandra

 

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn