Vispa eget smör

Vispa eget smör

Vi har sedan länge slutat med allt vad margarin heter, vi använder endast riktigt smör till matlagning och bakning samt Bregott till smörgåsar. Men vi ville prova att vispa eget smör någon gång också. Så när vår Bregott tog slut passade vi på.

Vi tog endast 150 g smör och det gav precis lagom mycket att få plats i våra små glasburkar på 300 ml. Man kan välja höga burkar också förstås men dessa är väldigt praktiska att ha på matbordet. Smöret fick högsta betyg av hela familjen, detta kommer vi göra fler gånger!

Det finns flera bra saker med att göra sitt eget smör.

  • Du kan bestämma ingredienserna själv, på så sätt får du precis så ekologiskt, närodlat, KRAV-märkt m.m. du vill.
  • Du kan smaksätta det efter eget tycke, välj olika oljor, kryddor eller örter
  • Det är ett bra sätt att plastbanta, tänk så många Bregott-paket man slipper köpa hem.
  • Det blir lite billigare.

Recept (Inom parentes ger 300ml)
250g (150g) äkta smör
1,5 (0,9) dl olja, vi valde raps
1 (0,6) dl kranvatten
en nypa havssalt

Allt ska vara rumsvarmt innan man börjar! Använd en högsmal vispskål. Lägg i smöret och börja vispa med elvisp. Häll successivt i olja och vatten om vartannat allt medan man vispar. Ha till sist i saltet och häll upp på burk. Avnjuts på exempelvis hemmagjort fröknäcke.

Kram Sandra

 

 

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn