Mysfika med hembakta semlor

Mysfika med hembakta semlor

Min pappa kom och hjälpte oss med att ta ner en stor björk på tomten. Medan han och Johan jobbade med det så pysslade jag om hushållet och bakade inne med barnen. En typisk arbetsfördelning förr i tiden men om det passar familjen och alla är nöjda så varför inte? Jag förstår verkligen inte tjafset om att man inte får följa den gamla normen på grund av att det skulle vara diskriminerande mot kvinnan.

I vilket fall så bakade jag semlor för första gången någonsin. Lite nervös över om jag skulle få till dem men något har jag visst lärt mig på att baka lite bröd det senaste. Bullarna blev helt underbara! Både fluffiga och goda. Självklart ville jag även göra fyllningarna själv. Jag hittade ett recept som jag gjorde om lite grann och blev riktigt nöjd.

Mandelkräm
1 ägg
1/2 dl socker
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl grädde, mjölk eller blandat vad man känner för
1/2 dl hackade mandlar
0,75 dl mandelmjöl

Vispa ihop allt utom mandlarna & mandelmjölet i en kastrull och koka upp. Blanda i resten och ställ att svalna. Fixa semlorna med krämen och njut!

Vaniljkräm
2 äggulor
1/2 dl socker
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl grädde, mjölk eller blandat vad man känner för
1 krm äkta vaniljpulver

Min syster tycker inte om mandlar, eller grädde, så semlor är ingen höjdare förstås för henne. Så istället gjorde jag en vaniljkräm som vi fyllde en semmelbulle med. Krämen gjorde jag på samma recept som mandelkrämen med uteslöt helt enkelt mandlarna. Den blev riktigt god. Dock var min syster ganska skeptisk när jag bad henne provsmaka för att godkänna den innan jag fyllde en bulle, krämen såg nämligen mer ut som bananmos med kanel i. Inte alls som ljusgul färdigkräm som är det vanligaste vi använt innan i min familj.

Dagen efter hade vi lite bullar över och var bara vi fyra i familjen hemma, då gjorde jag en ny halv sats av samma kräm men istället för mandel eller vanilj hällde jag i hackad choklad. God men jag föredrar helt klart klassisk mandelkräm.

Kram Sandra

 

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn