Vintersådd i December

Vintersådd i December

En av alla saker jag lärt mig under detta året är att man kan så grönsaker på vintern. Japp det stämmer, mitt i vintern. Självklart gror dem inte i kylan utan väntar till vårvärmen men på detta smarta sätt kan man sprida ut sina arbetsstunder över en mycket längre tidsperiod. Jag som ofta har barnen med mig eller bara en kortare stund ute i trädgården tycker det kan vara svårt att hinna med mycket på samma pass. Då är det väldigt befriande att sprida ut det mer över året.

Vintersådd betyder enkelt att man sår frön direkt i jorden på sen höst eller under vintern. Där ligger sedan fröna hela vintern och väntar på värmen. När värmen sedan kommer är dem beredda och gror när jordtemperaturen är lagom för dem. Det bästa med detta är att man behöver inte gå och fundera på när det är dags egentligen att så, fröerna sköter det själva, på så sätt slipper man risken att man sår lite sent och förlorar tid. Tid som man annars kunnat utnyttja för serieodling. Alla frön går dock inte att vinterså, växter som ursprungligen kommer från varmare klimat till exempel klarar det inte, ganska logiskt. Frön man kan vinterså är bland annat, sallat, spenat, vissa blommor, dill, ruccola, morot och palsternacka.

Hur man gör. Att vinterså är inte svårt alls. Är det barmark och jorden inte är frusen är det bara att så som vanligt. Är jorden frusen så läggs fröerna på jorden och så strör man på lagom tjockt med tinad jord som man förvarat i exempelvis garaget eller förrådet. När fröna är i jorden är det bara att vänta, men det kan vara smart att skydda sådden mot djur, barn eller kanske sitt egna dåliga minne. Genom att lägga något skydd över hindrar man att det grävs, trampas eller sås igen under våren på samma plats. Jag använder kvistar, grenar och kompostgaller som jag enkelt lägger över sådden.

Min vintersådd hittills. Jag skriver hittills för att man vet aldrig, jag kanske kommer på en massa saker till jag vill vinterså, än är det långt kvar till våren. Till exempel har jag inte sått några morötter eller palsternacka ännu, morötterna framförallt går det åt massor av i denna familjen så det vill jag gärna ha en lång säsong på. Men tillbaka till sådden jag gjorde nu. Jag har under hösten fyllt en liten pallkrage, halva storleken av en ”vanlig”, med massor med växtdelar. Löv, gräs, halm, blast och en del kaninbajs har packats om vartannat i denna lilla låda upp till bredden. Det har under hösten satt sig och sjunkit ihop lite. Över lade jag ett lager med rent kaninbajs från när jag mockade ut hos Bobek senast, ofta blir det två hinkar rent bajs när jag mockar hans hörna i utehagen. Detta lager var kanske 3 cm tjockt. Överst hällde jag på köpejord på säck, just ren jord är en bristvara i min trädgård. Och på detta kunde jag då alltså så. Det blev två sorters sallat, spenat, ringblommor och blåklint. Blommorna blandades längs en sida, sallaten blandades i mitten och spenaten fick en egen kant. Jag försöker tänka på växtsätt, hur näringskrävande dem är, färgskala, höjd och hur länge dem ska stå på växtplatsen. Här till exempel räknar jag med att blommorna kommer att stå länge medan grönsakerna kommer att skördas slut under försommaren. Då kan jag istället plantera dit andra grönsaker jag har förkultiverat.

Tips för minnet. För att minnas vad man sått var i bäddarna kan det vara smart att dokumentera det, enklast tycker jag är att lägga fröpåsarna på den plats man sått dem och fota. För att minnas vilken låda som är sådd med vad så ska jag rita en enkel karta över alla lådor där jag enkelt kan fylla i allt eftersom jag sår i dem. Min plan för i år är dock att förkultivera mycket och då ser man direkt vart jorden är upptagen.

Kram Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn