Våra kaninburar

Våra kaninburar

Våra kaniner bor ute året runt, så länge man låter dem bo ute jämt så vänjer dem sig vid att temperaturen ändrar sig och sätter päls därefter. Gotlandskaniner är dessutom en tålig ras, skapad för att passa det svenska klimatet. Bor man dock väldigt långt norrut med riktigt kalla vintrar kan det vara en idé att ha dem i ladugårn eller kaninstall vintertid.

Vi har byggt burarna av pallkragar, för att det är enkelt och billigt. Varje hus står upphöjt från marken på varsin pall. I botten har vi satt OSB-skivor som är målade med oljefärg för att tåla fukten bättre. På insidan sitter det trekantslister i hörnen för att ge stagda och täta springorna som blir. Taken är byggda av OSB-skivor inklädda i takpapp, dem sitter på gångjärn i bakkant för att enkelt kunna öppna upp. Luckorna har Johan snickrat av spillvirke av lister som vi hade liggandes på vinden.  I dem sitter putsnät som sägs vara bästa nätet mot rovdjur.

Varje bur har en öppning ut till rasthage med en ramp till, även den byggd av spillvirke. På insidan av öppningen i Miras bur har vi satt lister som vi kan kila i en lucka för att stänga nattetid, detta gör vi för att inte riskera henne för rovdjur. Det räcker att hennes syster blev tagen en natt innan vi hunnit sätta dit luckan.

Varje bur har en foderhäck med täckta sidor i trä och en framsida av putsnät där kaninerna drar ut sitt hö. Dem är öppna upptill för att enkelt kunna fylla på mer hö, dem sitter även så högt det går för att stoppa kaninerna från att hoppa upp i häcken, dem får väldigt svårt att ta sig ner igen. Bobek har provat några gånger och efter det satte vi dem precis under taket. Dem har även en bolåda byggd i spillvirke från alla OSB-skivor, i denna lilla låda kryper dem in och sover på natten. Förhoppningen är även att framtida kullar kommer födas inne i lådorna, där ligger dem säkert och har det varmt och skönt.

Som strömaterial har jag valt halm då jag kan använda det som täckmaterial i mina odlingar när jag mockar ur hos djuren, dessutom har hundarna halm i sitt vindskydd och jag ser ingen anledning att hålla lager på fler olika material än nödvändigt.

Den stora rasthagen som går bakom två av burarna har inget tak, dem håller sig inne ändå, däremot har Bobeks hage tak. Detta för att jag vill vara säker på att han inte kan rymma och det blir tjuvparning eller att han försvinner. Taket har en lucka i framkant som jag kliver in i när jag ska städa i hagen, inte det smidigaste men det fungerar. Nästa gång jag bygger för en hane kommer jag nog göra hagen högre så att man kan stå raklång därinne som människa.

Kram Sandra

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. sätter ni fast pallkragarna på varandra eller kan man bara ta bort pallkragarna på varandra
    mvh Molly

    1. Vi har satt trekantslister på insidan av varje hörn för att täta springorna som blir, kaniner är känsliga för drag. Så nej, dem går inte att bara lyfta av. Hålet för luckan är också ihopsatt för att inte allt ska rasa ihop. Hade varit praktiskt dock om det gick att göra dem enkelt nermonterbara 🙂

  2. Hur har ni satt fast trekantslisterna i hörnen? Håller på att bygga en bur men har inte listat ut just det där ☺

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn