Ger du riktig hundmat?

  • Inläggskategori:Hundar
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Detta kommer säkert göra några irriterade på mig, men så får det vara, för om så bara en person läser detta och ens överväger att byta hundmat så är jag mer än nöjd. Vissa ämnen upprör och skapar debatt så snart någon bara råkar nämna ämnet i förbifarten, hundmat är ett sådant ämne. I alla fall i många hundkretsar. Det var ett tag sedan jag pluggade på om ämnet så jag minns just nu inte all fakta om exakt varför och hur men jag vet vilka val jag gjort utefter det jag lärt mig och det tänker jag dela med mig av nu.

20171115_0859011485969665.jpg
Dagens frukost

 

 

Våra hundar äter färskfoder och ibland BARF. BARF står för biologiskt anpassad rå föda. Färskfoder är ett fryst foder med råa ingredienser med tillsatta vitaminer och mineraler. Varför ger vi detta och inte torrfoder som ju ”alla” ger? Jag minns inte vad som fick mig att börja läsa om färskfoder men det kan ha varit min hundvän Lena med sina Grönlandshundar som inspirerade mig. Året jag började var i alla fall 2012, då hade jag tre egna hundar och Johan, som då ännu bara var min sambo, hade två hundar. Johan var inte med på tåget till en början utan jag började med färskfoder till mina egna bara. Jag har under åren prövat några olika märken och idag ger vi den billigaste sorten, just för att tiden då jag varit mammaledig på minimiersättning så har ekonomin varit tight. Gemensamt för alla märken är dock att dem är fria från kolhydrater. Inte spannmål. Kolhydrater. Det finns många fodermärken som marknadsför sig som spannmålsfria och att dem därför skulle vara bättre, dock innehåller dem då ofta exempelvis potatis, och just potatis är bland det sämsta en hund kan äta. Anledningen är att stärkelsen i vissa råvaror klistrar på tarmluddet och gör att tarmen inte kan ta upp all näring ur fodret som den ska. Därför har jag valt att inte ge kolhydrater. Däremot är jag inte nitiskt och kan ge dem köpt hundgodis vid träning eller katternas torrfoder som jag då oftast kastar ut i vår kuperade trädgård för lite aktivering där dem får jobba med nosen. Hade jag haft obegränsat med tid och pengar hade jag gjort annorlunda förstås.

Men vänta lite, katternas torrfoder? Ja. Jag vet, våra katter äter torrfoder och konservburksmat. Jag skäms över det, någon dag kanske vi ändrar på det. Anledningen är så dum att vi helt enkelt inte har samma syn på katter som våra hundar, så grymma är vi. Våra katter är dock i bra hull och har fin päls så det går ingen direkt nöd på dem men jag hade förstås hellre gett även dem färskfoder, nu när det blir allt vanligare med färskfoder till katt så kan det genomföras. Ett litet problem bara, jag måste övertala Johan om det.

BARF. Jag började som sagt 2012 med färskfoder till mina dåvarande tre sheltiesar, Martini, Tequila och Sprite. Idag är det bara Sprite som lever av dessa. Dem fick då av en sort som man hittar i mer eller mindre alla djurbutiker. Men så läste jag mer om hundmat och ville även prova BARF. Då hade vi flyttat till hus och hade två frysar enbart för hundmat så jag kunde bunkra upp med olika köttslag och ben. Vissa saker som kyckling, fläsk och lite nötkött köpte jag på mataffären, CityGross har ofta väldigt roligt utbud för den som ger BARF, lever, hjärta, grisfötter, grisknorr och grisöron är några saker jag köpt där. Några gånger har jag köpt ben från slaktare och jägare, för dem är det skräp, men för mig är det guld. Grunderna i BARF är att hunden ska äta minst tre olika djurslag för att få en varierad kost så alla vitaminer, mineraler och aminosyror kommer med. Sen ska kosten bestå av cirka 80% kött, 10% ben, 5% lever och 5% övriga organ. Detta räknar man oftast över en 10-dagars period, hunden behöver alltså inte äta allt varje dag. Man kan till exempel ge ben varannan dag.

Sprite, BARF (24)1
Sprite äter kycklingskrov

 

Jag gav hundarna mestadels BARF en period innan vi fick vårt första barn, sen dess har dem ätit färskfoder med några ben ibland för tändernas skull. Av förklarliga skäl har det varit enklast för oss under småbarnstiden. Kommer kanske bli mer BARF igen när barnen är lite större och jag har mer energi igen.

/Sandra

Lämna ett svar