Att köpa begagnat

Att bara köpa nytt fungerar inte, jordens resurser tar till slut till sist och allt överflöd och skräp förstör för precis alla.  Vi människor behöver bli bättre på att värna om det vi redan har och inte bara sukta efter mer. Visst vi köper nytt, absolut, men inte allt, bit för bit ändrar vi våra vanor och slutar köpa nytt. Jag försöker tänka på att sådant jag köper gärna ska vara begagnat eller kunna återanvändas, säljas eller återvinnas. Det är bra både för plånboken och miljön. Till barnen exempelvis så använder vi mycket av storasysters urväxta kläder till lillebror, oavsett om dem är rosa eller har små fjärilar på. Kanske inte dem allra mest ”girlie-girl”-kläderna eller klänningar. Lite nytt, eller beg, vill jag ju ändå köpa till min lilla kille. Ett utmärkt sätt att handla begagnat är förstås att gå på loppisar, och har man saker att sälja, ja då står man som säljare på loppis helt enkelt.  Köp & sälj-sidor på olika sociala medier som ex Facebook är också ett väldigt bra ställe att handla begagnat. Vi både köper och säljer en hel del via vår lokala sälj-grupp.

Att gå på loppis är även väldigt trevligt, det är en härlig stämning, ofta finns det ett café i anslutning för den fika sugne och ofta saker att köpa för alla åldrar.

Vi hade länge tänkt försöka boka bord på någon loppis men hade inte blivit av, så vi arrangerade en egen loppis istället. Jag hyrde min systers inomhushall för hund, Mushu Hundskola, och hyrde i min tur ut platser till andra som ville komma och sälja. Totalt blev vi lite drygt tio säljare och det var en härlig stämning. Hallen fylldes med saker, människor och några hundar som fick följa med för miljöträning. Många vänner och lite familj & släkt kom förbi och vi hade en hektisk men trevlig dag. Sålt fick vi gjort också, tillräckligt för att gå plus med hallhyra, fika och min lilla shoppingrunda. Jag köpte lite kläder till dottern och två stickade tröjor till mig, jag älskar stickat! Många tyckte vi skulle upprepa detta så det kanske vi gör, om så kommer jag skriva om det här.

Tre tips för dig som vill värna lite mer om miljön, din plånbok eller kanske är intresserad av vintage, shabby chic eller liknande inredningsstilar.

1. Gå med i lokala köp/säljgrupper på Facebook m.m. Jag själv är med i säkert 10 olika grupper.

2. Kolla upp vilka olika loppisar, auktionshus och second-hand butiker du har i din omgivning. Tänk på att dem hela tiden får in nya saker så det är väl investerad tid att åka dit lite då och då.

3. Prata med din omgivning, då kan du både få tips om punkt nr 2 och dem kan även ha saker själva som kan vara intressant. Exempelvis om en släkting med äldre barn än dina vet om att du gärna köper begagnat så har du en ypperlig chans där.

/Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn