Lämna bilen hemma

Vi är ofta alldeles för bekväma vi människor, det är så enkelt att ta bilen istället för cykeln, även om det bara handlar om någon kilometer. Jag försöker tänka att varje gång jag väljer cykeln så spar jag på min ekonomi, jag skyddar miljön, jag får motion & frisk luft. Men jag är en bekväm människa, när det exempelvis regnar så tar jag hellre bilen, fast det gnager en aning på mig att jag inte valde cykeln. Jag bor ute på landet, i utkanten av en by, 8 km in till samhället där jag har mataffärer, butiker, besinstation m.m, dit tar jag bilen. Men i vår lilla by finns en skola, och på tillhörande förskola går mina barn, dit är det bara 2 kilometer och då finns egentligen ingen riktig anledning att inte ta cykeln eller gå. Och eftersom jag har två väldigt aktiva hundar så slår jag då två flugor i en smäll med att hundarna får följa med när jag cyklar med barnen till förskolan. Barnen åker i en cykelvagn, ett av de bästa köp vi gjort på sistone! Den underlättar vardagen otroligt bra för oss. Hundarna får på vägen till förskolan trava bredvid cykeln i halsband, jag använder inte sele för att jag inte vill att dem förväxlar detta moment med nästa.

20171012_091906
Meeko & Aliz påväg till förskolan

 

När vi kommer till förskolan parkerar jag cykeln och binder hundarna intill, vid sidan av så ingen hundrädd ska behöva känna sig osäker. Jag går in och lämnar barnen på förskolan och tar sen på hundarna sina dragselar som jag hade packat i cykelvagnen. Draglinan sitter alltid på cykeln numera och då är det enkelt att spänna för hundarna, på vägen hem från förskolan kör jag alltså dragträning med hundarna. Makens jakthund Aliz älskar drag! Och hon är duktig på det, jättekul! Min egna Border Collie Meeko är inte lika förtjust i att dra och att jobba i selen men han springer på duktigt bredvid Aliz ändå. Antingen så stannar jag och byter tillbaka till halsband och promenerar sista biten hem för att hundarna ska få varva ner eller så kör jag hela vägen hem och när jag ställt in cykeln i garaget hämtar jag vår tredje hund, min Shetland Sheepdog Sprite, och så går jag en liten promenad med alla tre hundar. Sprite är tio år nu och dessutom mindre än dem andra två hundarna, därför får inte han följa med till förskolan när vi cyklar.

 

Att ta hundarna med tar längre tid än om jag skulle cykla utan dem, helt enkelt för att jag är mån om deras kroppar och då får dem inte springa fortare än trav i början och närmare förskolan är det asfalt och cykelbana, då håller jag trav för att det är så hårt underlag för dem. Men jag får nöjda och lyckliga hundar och det är helt klart värt att det tar lite tid extra. Eftersom jag endast jobbar hemifrån med mitt företag BlueDog Design så gör det inte hela världen att jag inte är hemma igen på två minuter efter lämning på förskolan. Med detta hoppas jag inspirera någon att lämna bilen hemma om så bara någon gång ibland, många bäckar små..

/Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn