Höns

20171003_115302246361211.jpg
Provar nya sittpinnen, dock mer populärt att burra ihop i hög bakom på bajsbrädan.

Jag åkte på en lokal kaninutställning med en vän för att spana in olika raser och för att det helt enkelt är kul. Hade inte riktigt planerat för att att jag istället för en kanin skulle få med mig fyra kycklingar hem. Men så blev det, utanför lokalen med kaninerna hade dem nämligen fågelfä-marknad. Klart att man går och tittar, var inte många fåglar men några vackra dvärgcochin i silversvart-blandade fanns där. Jag minns än att mitt intresse för höns väcktes av att jag såg just en dvärgcochin höna med sina små ulliga kycklingar i en blomsterbutik på landet för många år sedan. Dvärgcochin är inte en optimal självhushållnings ras då dem är just dvärgar men dem är otroligt söta, är ruvvilliga och dem är ju ändå höns, dem ger ägg, kött och gödsel till odlingen.

Men eftersom jag hade en transportbur med mig och en ledig kaninbur där hemma så fick fyra stycken kycklingar på 7 veckor följa med mig hem. Sonen min som älskar alla sorters fåglar var överlycklig, även om ankorna intill var snäppet roligare enligt honom.

Kycklingarna fick bo i transporburen en dag tills vi byggt färdigt rasthagen till vår kaninhane så han kunde flytta ut ur buren jag tänkt kycklingarna skulle bo i. Bolådan och hö-häcken för kanin flyttades ut och en sittpinne med bajsbräda sattes in istället. Sittpinnen för höns får inte vara för smal, många sätter dit tunna naturpinnar men dessa ger inte hönsen något stöd för bröstet när dem vilar. Till mina småttingar har jag satt en en 45×45 regel som jag hade liggandes. Bajsbrädan är en spillbit av OSB-skiva som jag strött med halm på för att enklare kunna städa undan bajset. Höns bajsar oftast där dem sover och därför underlättar en bajsbräda städningen. Dock så håller inte mina kycklingar riktigt med mig än om att det är på pinnen man ska sova, dem lägger sig hellre i en hög på bajsbrädan eller nere på halmen på golvet. Jag strör med halm för att det är vad jag använder till kaninerna, ser ingen anledning att ha olika, inte just nu i alla fall. Mat och vatten får dem ur platsskålar som man hänger på nätdörren, dessa är köpta till kaninerna men fungerar utmärkt även till kycklingarna. Nu får kycklingarna bo in sig i sitt nya hem och jag försöker hantera dem dagligen för att göra dem tama och trygga med oss människor.

/Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn